Sodražica

16. Blagoslov motorjev pri Novi Štifti 2014

16. Blagoslov motorjev pri Novi Štifti 2014
16. Blagoslov motorjev pri Novi Štifti 2014

Nova Štifta – V nedeljo, 27. aprila 2014 je društvo MzM (Motoristi za motoriste) pri Novi Štifti organiziralo že tradicionalni, 16. Blagoslov motorjev in motoristov. Blagoslov je opravil pater Niko Žvokelj, ki je bil pred 16. leti tudi pobudnik blagoslova.

16. Blagoslov motorjev pri Novi Štifti 2014

16. Blagoslov motorjev pri Novi Štifti 2014

Kljub slabi vremenski napovedi, je kmalu po deveti uri pričela prihajati k Novi Štifti motoristična srenja, ki ima rada vožnjo na dveh kolesih. No ne samo na dveh, videli smo tudi oldtimerja “fičkota”, pa “hrošča”, pa še kakšen se je sramežljivo skrival kje na koncu parkirnega prostora.

Kar hitro se je napolnil prostor predviden za parkiranje motorjev, saj so prireditelji predvidevali, da če bo dež, je iz travnika težko speljevati z ogromnimi motorji, zato so pripravili le tista mesta, ki so bila na ravni in trdi podlagi.  Člani MzM društva so se resnično potrudili in pripravili vse za dobro počutje vseh, ki so se kljub dežju odločili priti na blagoslov. Celo prijatelji društva MzM iz Avstrije so prišli. Vsega skupaj se je letos zbralo okrog 1500 motorjev oz. več kot 3000 motoristov in ostalih ljubiteljev dvokolesnikov.

Mašo in obred blagoslova je kot venomer doslej opravil ikona motoristov pater Niko. V nabito polni cerkvi je spregovoril v svojem značilnem humornem stilu in navdušil vse prisotne. Nasvete in priporočila o varni vožnji je povedal tudi namestnik komandirja policijske postaje v Ribnici Marjan Cimprič. Presenečenje pa je šele sledilo. Vse prisotne je s svojo pojavo navdušil Janez Hočevar Rifle, poznan po darilni akciji na RTV Slovenija v preteklosti PODARIM DOBIM. Svoje dolgoletne izkušnje je zaupal tudi navzočim in seveda v svojem humorističnem stilu požel ogromen aplavz.

Vsako leto poleg blagoslova in družabnega srečanja poteka tudi predavanje na temo varnosti v cestnem prometu. Letošnji moto predavanja je bil ‘odgovoren motorist‘. Predavanje je društvo MzM organiziralo skupaj s Policijsko postajo Ribnica, ki jo je zastopal pomočnik komandirja Marjan Cimprič.

Društvo MzM med drugim skrbi tudi za osveščanje varne vožnje, ima tudi sklad, iz katerega nudijo pomoč motoristom ponesrečencem in njihovim svojcem. Pomagajo tudi pri drugih elementarnih nesrečah. Društvo, katerega predsednik je Pavel Hočevar, ima 150 članov iz vse Slovenije.

Njihovi naslednji akciji bosta maja in sicer prikaz varne vožnje, ki bo v nedeljo, 11. maja, ob 10. uri na športnem igrišču v Dolenji vasi. Prikaz organizirajo skupaj z MK Crknene podgane iz Dolenje vasi. 31. maja bodo varno vožnjo organizirali še na Vrhniki.

PAVEL HOCEVAR, predsednik društva MzM
Pater NIKO ŽVOKLELJ o blagoslovu

Vir: ribnica.info in radiokrka.com

Komentiraj