Slovenija

Železniško progo med Kočevjem in Ribnico (12km) naj bi začeli prenavljati aprila 2016

Železniška proga
Železniška proga

Iz Občine Kočevje so sporočili, da spodnje informacije ne držijo povsem, zato navajamo njihovo razlago.

Citiramo:


Novinar v svojem zapisu povzema informacije s STA, ki pa ne držijo povsem. Pri povzemanju županove izjave je bila izjava posplošena. Župan je navajal izvajalca del na že obnovljenem delu železniških tirov in podal domnevo, da bi lahko le ta tudi nadaljeval. Napačna je navedba, da se bo z deli na železniških tirih pričelo aprila.
Rok za oddajo ponudb za javno naročilo izvedba del na projektu “modernizacija Kočevske proge – 2.faza/2.etapa” je 22.4.2016 in šele po zaključenem postopku javnega naročila bo znano kdo bo izvajalec in kdaj se bo z deli pričelo.

dr. Vladimir Prebilič, Župan


 

Kočevje – Prenovo zadnjega, 12-kilometrskega dela kočevske železniške proge med Ribnico in Kočevjem bodo predvidoma začeli aprila 2016, progo pa naj bi v celoti usposobili do konca prihodnjega leta. Naložba je ocenjena na 42 milijonov evrov, ki jih je država zagotovila v proračunih za letos in prihodnje leto, je za STA povedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je ob tem dejal, da bodo na tej trasi rekonstruirali železniške tire in uredili nivojske ter izvenserijske prehode, do konca leta pa bo ministrstvo objavilo tudi nov razpis za opremo s potrebnimi signalnotehničnimi napravami. Te naj bi bile nameščene prihodnje leto, ko bo prenova tudi končana.

Izvajalec del, ki je bil izbran na razpisu, je Železniško gradbeno podjetje, ki bo z deli začelo predvidoma aprila. Izvajalec bo obnovil star kamniti tampon, zamenjal pragove, montiral nove tirnice ter uredil železniške postaje in parkirišča.

Doslej je bilo v prenovo celotne približno 50 kilometrov dolge kočevske železnice vloženih že 60 milijonov evrov. Glavni namen projekta pa je razbremenitev obstoječih prometnih tokov na Kočevskem, tako z vidika tovornega prometa kot tudi avtomobilskega prometa na cesti med Škofljico in Ljubljano.
Vir: STA, rtvslo.si

Komentiraj