Slovenija

Podpisana pogodba za modernizacijo železniške proge od Ribnice do Kočevja

Obnova železniške proge v Ribnici
Obnova železniške proge v Ribnici

Kočevje – V okviru projekta bo obnovljenih dobrih 12 kilometrov železniške proge od Ribnice do Kočevja.

Direkcija za infrastrukturo in podjetje Kolektor Koling sta danes, 30.9.2106 v Kočevju podpisala 14,9 milijona evrov vredno pogodbo za modernizacijo kočevske železniške proge. Z ministrstva za infrastrukturo sporočajo, da se bodo dela začela v roku enega meseca, končana pa bodo leta 2018.

V okviru projekta modernizacije kočevske proge bo obnovljenih dobrih 12 kilometrov železniške proge od Ribnice do Kočevja. Obnovili bodo tudi železniško postajo Kočevje, uredili postajališče Stara Cerkev, izvedli dela na železniških postajah Ribnica, Ortnek, Dobrepolje, Čušperk in Spodnja Slivnica. Uredili bodo tudi nivojske prehode čez železniško progo.

Železniška proga Grosuplje−Kočevje je bila zgrajena leta 1893, modernizacija pa se je začela že leta 2008, a se je gradnja zaradi pomanjkanja finančnih sredstev leta 2013 ustavila.

Vladi je zdaj uspelo zagotoviti več sredstev za prometno infrastrukturo, zato lahko ministrstvo v letošnjem letu nadaljuje modernizacijo kočevske proge. Sledila bodo še vsa dela zamenjave in posodobitve signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav na celotnem odseku železniške proge od Grosuplja do Kočevja. Razpis za ta dela bo objavljen predvidoma prihodnji teden.

Vzpostavitev železniške povezave do Kočevja bo precej razbremenila ceste in povečala prometno varnost, so še navedli na ministrstvu za infrastrukturo in spomnili, da je s podpisom pogodbe za modernizacijo kočevske proge minister Peter Gašperšič izpolnil obljubo iz lanskega poletja, ko je na delovnem obisku na Kočevskem nadaljevanje obnove proge napovedal za letos.

Predsednik LO SMC Kočevje Božidar Peteh

Predsednik LO SMC Kočevje Božidar Peteh je ob današnjem podpisu pogodbe med ministrstvom za infrastrukturo, občino Kočevje ter izvajalcem del o obnovi kočevske proge med Ribnico in Kočevjem poudaril, da je to eden od osrednjih infrastrukturnih projektov za Kočevsko in najboljši način, kako lahko država vpliva na razvoj posamezne regije. “Podpis pogodbe o dokončni obnovi železniške proge od Ljubljane do Kočevja pomeni za vse nas, ki tu živimo, upanje in optimizem,” je dejal. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je tako uresničil napoved, ki jo je dal lani med delovnim obiskom na Kočevskem, da se bo obnova železniške proge med Ribnico in Kočevjem nadaljevala v letu 2016.

»Gospodarstvo bo lahko sedaj poslovalo z nižjimi stroški, interes za nova vlaganja bo večji, izboljšala se bo prometna varnost, manjše bodo obremenitve okolja in prebivalcev ob sedanji cesti, v prestolnico bomo lahko potovali udobneje, varneje in ceneje,« je izpostavil Peteh. »Iz Kočevske so se v Ljubljano pred tem vozili z vlakom vse od 1893 pa do 1968, po 50 letih pa se bomo lahko spet,« je spomnil.

»Izjemno sem zadovoljen, da bo obnovljenih zadnjih 12 kilometrov železniške proge od Ribnice do Kočevja in železniška postaja Kočevje ter da bodo ob tem uredili še postajališče Stara Cerkev ter postaje Ribnica, Ortnek, Dobrepolje, Čušperk in Spodnja Slivnica ter nivojske prehode čez železniško progo,« je poudaril Peteh.

Komentiraj