Slovenija

O pomenu množičnega vrednotenja nepremičnin

Ribnica_kdaj_bodo_nepremicnineStranka Zares, OO Ribnica je v četrtek, 5.11.2009 pripravila v skednju Škrabčeve domačije okroglo mizo z naslovom: Kaj prinaša množično vrednotenje nepremičninč Gost na okrogli mizi je bil direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Geodetski upravi Republike Slovenije mag. Dušan Mitrovič, z njim pa se je pogovarjala predsednica OO Zares Ribnica Andreja Škrabec.

Mitrovič je predstavil namen popisa nepremičnin in poskusni izračun vrednosti, v okviru tega pa tudi tipično slovensko hišo, ki je enodružinska hiša s 150 kv. metri neto površine. V nadaljevanju se je Mitrovič dotaknil tudi smiselnosti upoštevanja znanih podatkov pri načrtovanju občinskih prostorskih planov, s posebnim poudarkom na novem prostorskem planu v občini Ribnica, ki je v pripravi.

Pri tem je poudaril, da je občina Ribnica prijavila kar okoli 5 tisoč predvidenih zazidalnih stavbnih zemljišč, ter da jo zato, tako kot tudi druge občine, ki so prijavljale veliko število stavbnih zemljišč, poziva, da o tem premislijo. Lastniki zemljišč bodo namreč zaradi tega tudi od 30 pa do 50-krat višje obdavčeni. čas za spremembe je do konca leta, pa tudi še kasneje, saj bodo stranke začeli obveščati marca prihodnje leto, popis vseh nepremičnin v Sloveniji pa bo na spletu objavljen v začetku druge polovice leta 2010.

čeprav so povabili tudi predstavnike občine Ribnica, teh na okrogli mizi ni bilo.

Vir: Dolenjski list, M. Leskovšek-Svete

Komentiraj