Slovenija

Novolit v stečaj, proizvodnjo naj bi prevzel Jub

Novolit tovarna
Novolit tovarna

Nova vas – Bloški proizvajalec izolacijskih materialov Novolit gre v stečaj. Za najem njegovih poslovnih prostorov in nadaljevanje proizvodnje se zanima Jub. Ta naj bi prevzel tudi 55 od zdaj 87 zaposlenih Novolitovih delavcev.

Novolit tovarna

Novolit tovarna

Prisilna poravnava se je v Novolitu začela julija lani, pred kratkim pa je upravitelj prisilne poravnave Valter Stepan za podjetje predlagal stečaj. Novolit sicer posluje in zaposlenim izplačuje plače, a ne poravnava akontacij dohodnine od plač, niti socialnih prispevkov, niti DDV. Zgolj od julija do novembra se je nabralo za 327 tisoč evrov teh neporavnanih obveznosti. Direktor Novolita Iztok Škrlj je konec prejšnjega tedna tudi sam predlagal stečaj podjetja. Valter Stepan je potrdil naše informacije, da se za najem Novolita in nadaljevanje proizvodnje zanima Jub. »Zdaj, ko je uprava predlagala stečaj, mora v treh delovnih dneh sklep o stečaju sprejeti še sodišče. Pričakujem, da bo to v ponedeljek ali torek. Pričakujem tudi, da bomo potem lahko sklenili najemno pogodbo z Jubom, ki želi nadaljevati proizvodnjo in zaposliti 55 Novolitovih delavcev. O tem smo delavce že seznanili. Jub se zanima tudi za nakup Novolitovih nepremičnin in strojev. Soglasje k najemni pogodbi mora dati sodišče. Je pa zelo pomembno, da se proizvodnja v Novolitu takoj nadaljuje, saj bi sicer zaradi zime imeli velike stroške z vzdrževanjem,« je povedal Valter Stepan.

Jub brez komentarja

V Jubu v petek informacij o načrtih z Novolitom ni bilo mogoče dobiti. Jub je sicer lani vložil štiri milijone evrov v nov obrat, s katerim je svojo proizvodnjo barv in premazov razširil še z izolacijo. Januarja so začeli, tako kot Novolit, tudi sami izdelovati stiropor. Tega potrebujejo pri prodaji fasadnih sistemov, napovedovali so, da ga bodo del prodajali tudi trgovcem. V Novolitu sicer izdelujejo izolacijske plošče, kombi plošče, stiropor in industrijski stiropor.

Upniki so v prisilni poravnavi prijavili 9,4 milijona evrov terjatev, Valter Stepan jih priznava 6,8 milijona evrov. Največja upnica je NLB, ki je sicer ločitvena upnica in ima terjatve na nepremičnine in stroje zavarovane s hipotekami. Prijavila je za 4,5 milijona evrov terjatev, za 1,4 milijona evrov sodišče ugotavlja, da terjatev ni verjetno izkazana.

Vir: finance.si, Mateja Bertoncelj

Komentiraj