Slovenija

Kolpa tudi uradno Evropska destinacija odličnosti 2010

Kolpa evropska destinacija odličnosti 2010

Kolpa evropska destinacija odličnosti 2010

Na izletniški kmetiji Madronič ob reki Kolpi je bila danes podelitev priznanja Evropski destinaciji odličnosti (EDEN) 2010. Prejela jo je destinacija Reka Kolpa s turističnim produktom “Kolpa. Dotakni se zgodbe“.

Zmagovalna destinacija Reka Kolpa povezuje turistično ponudbo ob reki v šestih občinah: Osilnica, Kostel, Kočevje, Črnomelj, Semič in Metlika. Ponudba je povezana v tri produktne skupine, ki so vezane na vodo in vodno okolje. Priznanje na današnjem dogodku sta podelila mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo (MG) in mag. Dimitrij Piciga, direktor Slovenske turistične organizacije (STO). Slovesnosti se je udeležila tudi predstavnica Predstavništva Evropske Komisije (EK) v Sloveniji, Nataša Šip.

Nataša Šip, predstavnica Predstavništva EK v Sloveniji, je v uvodnem nagovoru poudarila, da Evropska komisija pripisuje projektu EDEN velik pomen, in sicer s ciljem preusmeritve turističnih tokov k manj znanim destinacijam in tudi izven glavne turistične sezone. Destinaciji Reka Kolpa , ki se je danes pridružila 30 evropskim nagrajenkam, je tudi v prihodnje zaželela veliko uspeha pri privabljanju gostov v lep, neokrnjen zeleni kotiček Slovenije.

Mag. Marjan Hribar, generalni direktor Direktorata za turizem na MG, je ob podelitvi priznanja Evropska destinacija odličnosti spomnil, da se je Slovenija odličnosti zavezala že v preteklih letih. Z dogodki kot je današnji utrjujemo zavezanost, da ne želimo biti povprečni, ampak želimo ponuditi produkte z dodano vrednostjo, ki obenem cenijo naravo. Dodal je, da EDEN ne pomeni tekmovanje, ampak sodelovanje med državami, ki so vključene v evropsko mrežo projekta.

Da je v turizmu svetla prihodnost je dejal črnomaljski župan Andrej Fabjan, medtem ko je metliška županja Renata Brunskole izpostavila pomen reke Kolpe kot mejne reke.

Mag. Dimitrij Piciga, direktor STO je izpostavil širši pomen projekta EDEN, ki je slovenski turizem obogatil s številnimi zgodbami. Ne samo zmagovalke EDEN, ampak tudi vse destinacije, ki so se doslej uvrstile v finalni izbor, so zasnovale zanimive zgodbe in nadgradile slovensko turistično ponudbo. Mag. Piciga je na današnji podelitvi izrazil tudi prepričanje, da je slovenski turizem z »Destinacijo Reka Kolpa« pridobil še enega partnerja na poti k udejanjanju trajnostnega razvoja Slovenije.

V imenu destinacije »Reka Kolpa« je priznanje EDEN 2010 prevzel Peter Černič, direktor RIC Bela krajina, ki je vsem navzočim predstavil nagrajeni produkt »Kopla. Dotaki se zgodbe.«. Produkt na zanimiv način v treh produktnih skupinah z zgodbami povezuje naravno in kulturno dediščino ter šport in rekreacijo. Produktna skupina ”Po Kolpi dol, po bregu gor« združuje športno-rekreativno ponudbo čolnarjenja, raftinga, plavanja, ribolova na reki ter kolesarjenja in pohodništva ob njej. Produktna skupina ”Kolpske zgodbe” povezuje ponudbo vezano na kulturne spomenike ter kulturno izročilo Petra Klepca in Zelenega Jurija ob reki. Skupina ”Žuborenje narave” se navezuje na naravno bogastvo vodnega in obvodnega sveta ter biotsko raznovrstnost.

Destinacija »Reka Kolpa« je tako že tretja Evropska destinacija odličnosti v Sloveniji, po tem, ko sta bili v letu 2008 in 2009 kot destinaciji odličnosti izbrani Dolina Soče in Solčavsko.

Vir: radiokrka.com

1 komentar

  • Pred kratkim smo se vrnili s 7.kolesarjenja po Kolpi od Čabra do Metlike in naprej do Krškega in lahko vam zagotovimo,da je priznanje romalo v pravi konec naše dežele.Petnajsto leto že spoznavamo Slovenijo kot “nomadi” na večdnevnih kolesarjenjih po čimbolj umirjenih koncih(Posočje pa do Jezerskega do Prekmurja,Štajerske,Dolenjske,Primorske itd.),vendar pa se najraje odpravimo “za Kolpo”.Stebri turizma,kot so Kovač- Osilnica,Madronič-Prelesje,Žagar-Damelj,Tončka-stari pod Adlešiči in vsi ostali so si s svojim trudom,ustrežljivostjo in prijaznostjo definitivno zaslužili to priznanje.Predvsem zg.tok Kolpe(do Vinice)je pravi raj za pohodnike in kolesarje.Veliko so zamudili tisti,ki tega še niso doživeli.
    BEERBIKERSI KRŠKO

Komentiraj