Slovenija

Durs: Zahtevajte račun in pošljite MMS na 051-241-241

Račun
Račun

Ljubljana – Potrošniki lahko od 1. julija 2013 naprej na Davčno upravo RS pošiljajo brezplačna večpredstavnostna sporočila MMS s fotografijami prejetih računov, ki jih bo Durs uporabil v davčnem nadzoru. Pošiljanje MMS-sporočil bo za potrošnike brezplačno, davčna uprava bo prejete račune uporabila v davčnem nadzoru.

Račun

Račun

Na davčni upravi tudi med državljani zaznavamo vse več zavedanja, da je za izboljšanje situacije v državi potrebna tudi njihova aktivna vloga,” so ob tej priložnosti sporočili iz Dursa. Pošiljanje sporočil MMS s fotografijami prejetih računov je eden od možnih načinov aktivne vloge posameznika, in sicer tako da vedno zahteva račun, ga tudi vzame in če želi, pošlje fotografijo računa davčni upravi.

Za pošiljanje MMS-sporočila je sicer potrebno z mobilnim telefonom narediti fotografijo računa in ustvariti MMS-sporočilo s fotografijo računa. Pri tem je v polje z besedilom za potrebe avtomatičnega evidentiranja potrebno vpisati davčno številko ali ID-številko za DDV izdajatelja računa (navedena na računu) ter poslati sporočilo.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]”Spremeniti moramo način razmišljanja, dvigniti davčno kulturo ter postaviti prostovoljno in pravilno izpolnjevanje davčnih obveznosti visoko na vrednostno lestvico naših vrednot,” poudarjajo v Dursu. Zato so pripravili tudi zgibanko za potrošnike, saj je po njihovih navedbah za uspešno ureditev tega področja ključna tudi njihova aktivna vloga.

Davčna uprava je sicer v letu 2012 v naknadnem nadzoru, med drugim tudi v projektu nadzora sive ekonomije, ugotovila za slabih 270 milijonov evrov dodatnih obveznosti. Strogo zahtevanje in jemanje računov s strani vseh potrošnikov pa je po pojasnilih davčne uprave pomemben korak h korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti in obvladovanju sive ekonomije.

Iz DURS-a sporočajo:

‘Za pravilno izpolnjevanje davčnih obveznosti in obvladovanje sive ekonomije je zelo pomembno tudi zavedanje vseh državljanov, da je neplačevanje davkov naš skupni problem in da moramo vsi storiti nekaj, zato da bo vsak plačal toliko davka, kolikor je predpisano. Dejstvo namreč je, da tisti, ki pošteno plačujejo vse obveznosti, plačujejo več zaradi tistih, ki svojih obveznosti ne izpolnjujejo. Striktno zahtevanje in jemanje računov s strani vseh potrošnikov je pomemben korak h korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti in obvladovanju sive ekonomije. S pošiljanjem fotografij računov davčni upravi pa bodo potrošniki lahko prispevali tudi k večji učinkovitosti davčnega nadzora.”

ZLOŽENKA POŠLJIMO RAČUN (pdf)

Vir: siol.net in 24ur.com

Komentiraj