Slovenija

Bencin dosegel najvišjo vrednost doslej

Bencinska črpalka

Bencinska črpalka

Pogonska goriva so dosegla najvišjo vrednost doslej. Vlada tudi zato ni dvignila že tako visokih trošarin, kot je sicer načrtovala. Kljub temu se dizel draži za 1,7 centa, 95-oktanski bencin pa za en cent.

Pogonska goriva s0 se opolnoči nekoliko podražila. Ker se je že prejšnja podražitev približala najvišji ceni doslej, bo tokratna presegla najvišjo vrednost doslej. Po novem bo liter 95-oktanskega bencina stal 1,223 evra, doslej je bil najdražji julija 2008, ko je liter tega bencina stal 1,217 evra. Liter 98-oktanskega bencina bo po novem stal 1,253 evra, liter dizelskega goriva 1,187 evra, liter kurilnega olja pa 0,789 evra.

95-oktanski bencin se bo tako podražil za en cent, dizelsko gorivo za 1,7 centa, 98-oktanski bencin za 0,6 centa, kurilno olje pa za dva centa.

Kot je povedal direktor Instituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič, bo tokratna podražitev posledica rahle podražitve naftnih derivatov na mednarodnih trgih, nekoliko pa jo bo ublažil dvig tečaja evra.

Vlada je sicer nameravala danes trošarine zvišati za 0,5 odstotka, a jih zaradi podražitve naftnih derivatov na mednarodnih trgih ne bo. Vlada bi trošarine dvignila v okviru postopnega dviga trošarin za 0,5 centa vsakih 14 dni do 27. julija zaradi novega okoljskega davka.

Iz ministrstva za finance so sporočili, da je vlada predvideno povišanje trošarine preložila na kasnejši termin zaradi gibanja cen nafte na svetovnem trgu. “O nadaljnjem poviševanju trošarin bo odločala sproti in odločitev prilagajala sezonskemu porastu cen nafte v poletnem obdobju,“ so še pojasnili.

Dva vrha cen, a drugačna politika

Pred dvema letoma, ko je bil bencin najdražji doslej, je bila to posledica dragih cen naftnih derivatov na mednarodnih trgih. Cena za 159-litrski sodček nafte je bila takrat tudi do 150 dolarjev, medtem ko se cene v tem času gibljejo med 70 in 80 dolarji za 159-litrski sodček. Tokrat so maloprodajne cene tako visoke predvsem zaradi višjih trošarin, s katerimi vlada polni proračunski primanjkljaj. Trošarine so poleti 2008 predstavljale okoli 30 odstotkov končne cene, trenutno pa predstavljajo okoli 40 odstotkov.

Avtoprevozniki: Zopet bomo točili v Avstriji

Vlada je ravno zaradi dragih cen pogonskih goriv uvedla t. i. komercialni dizel za avtoprevoznike. Ti namreč dobijo povrnjeno ceno trošarin.

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Andrej Klobasa meni, da je višanje trošarin napačna politika. Cene nafte pa bodo narasle toliko, da bodo avtoprevozniki zopet točili v sosednjih državah. V Sloveniji so sicer zaradi komercialnega dizla dizelsko gorivo točili pretežno domači avtoprevozniki. Sicer pa je še dodal, da sta OMV in Petrol uvedla poseben 11-odstotni popust na dizelsko gorivo.

Trenutno je bencin dražji v Italiji in na Madžarskem

Med sosednjimi državami so pogonska goriva dražja v Italiji, kjer imajo v obmejnem pasu nekoliko nižje cene kot v notranjosti, in na Madžarskem. 95-oktanski bencin je sicer drugod le nekoliko cenejši. Liter 95-oktanskega bencina stane v Avstriji 1,21 evra, na Hrvaškem 1,14 evra, na Madžarskem 1,22 evra, v Italiji pa 1,36 evra. Liter dizla v Avstriji stane 1,13 evra, v Italiji 1,31 evra, na Madžarskem 1,16 evra, na Hrvaškem pa 1,08 evra.

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja. Dvig je tokrat relativno majhen, največji vpliv na ceno pa je imel padec vrednosti evra v primerjavi z dolarjem.

Vir: 24ur.com

Komentiraj