Slovenija

2. april, Mednarodni dan knjige za otroke

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen

Danes je mednarodni dan knjige za otroke, ki ga je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) proglasila leta 1967. Za mednarodni dan knjige za otroke, ki ga od njegove ustanovitve praznujemo tudi na Slovenskem, je IBBY proglasila rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je napisal okoli 160 pravljic, te pa so prevedene v kakšnih 100 jezikov.

Na mednarodni dan knjig za otroke  po vsem svetu prirejajo branja, podeljujejo nagrade, odpirajo razstave in razmišljajo, kako obdržati bralno kulturo med mladimi.

Mednarodni dan knjige za otroke vedno spremljata tudi poslanica in plakat, ki ju prispeva katera od članic mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY. Tokrat je to španska. Otroški in mladinski pisatelj Eliacer Cansino je v poslanici “Knjiga te čaka. Poišči jo!” pozval bralce, naj vzamejo knjigo v roke, četudi je dolgo ležala pozabljena v kotu.

Od slovenskih pisateljev sta bila avtorja mednarodne poslanice leta 1968 France Bevk in leta 1970 pisateljica Ela Peroci, v samostojni Sloveniji pa leta 1997 pesnik Boris A. Novak, katerega poslanico je ilustriral Matjaž Schmidt.

Komentiraj