Ribnica

Vtisi iz 6. Grajskega večera 2011: V Gradu je odmevala glasba Prifarskih muzikantov

Ribnica – Julija izjemno obiskani Grajski večeri v Ribnici so se v petek, 5. avgusta 2011 nadaljevali s nastopom Prifarskih muzikantov, tamburaško skupino iz Kostela.

Piflarski muzikanti že od leta 1987 s pesmijo in vižami oživljajo ter ohranjajo kostelsko in glasbeno izročilo drugih slovenskih pokrajin. Igrali in prepevali so dve uri.

Tako se povezujejo v specifični zvočnosti, ki ji ni para v slovenskem glasbenem prostoru, hkrati pa oživljajo zvok tradicionalnih glasbil: tamburic iz začetka 20. stoletja in harmonike iz 19. stoletja.

Vokali sledijo polifoni gradnji ljudskega večglasja in se v nekaterih primerih približajo zlasti fantovskemu načinu petja z glasovi “naprej, čez in basi”.

Tako kot nekdanji godci želijo tudi “Prifarski Muzikanti” nagovoriti današnjega poslušalca in plesalca. Tudi zaradi tega je bil nastop »Sedmerice mladih« pred več kot tisoč obiskovalcev vrhunec letošnjih grajskih večerov, ki se bodo končali 28. avgusta.

Vodja skupine Martin Marinč je po sinočnjem nastopu povedal, da se je publika zelo lepo odzvala. Zasedba pa zdaj ne bo počivala, saj so pred njo številni koncerti, je še povedal Marinč.

Zvok
Martin Marinč o nastopu
Martin Marinč o letošnjih načrtih

Vir: radiokrka.com

Komentiraj