Ribnica

V Škrabčevi domačiji razkrivali zastrte odlomke iz polpretekle zgodovine

Ali H. Žerdin z Igorjem Omerzo na Škrabčevi domačiji

Ali Žerdin (levo) in Igor Omerza

Hrovača – V sredo, 30.11.2011 je v skednju Škrabčeve domačije skupaj z avtorjem Igorjem Omerzo, odlomke razkrival novinar in publicist Ali Žerdin. Igor Omerza je po odmevni knjigi Edvard Kocbek: osebni dosje št. 584 nadaljeval s sistematičnim raziskovanjem manj znanih in zakritih dogodkov iz naše polpretekle zgodovine.

Tako je junija letos izšlo pri Mohorjevi založbi Celovec njegovo novo delo Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo.

Knjiga je sestavljena iz dveh delov: Tragično življenje Janeza Topliška in Koroška v plamenih. Prvi del opisuje življenje ter nasilno smrt emigranta Topliška, ki se je leta 1963 namenil z orožjem zrušiti diktaturo v domovini in vzpostaviti samostojno Slovenijo. Drugi del analizira 13 bombnih atentatov na dvojezičnem Koroškem v obdobju 1972–1979, pretežno pa ponesrečeni teroristični bombni atentat v Velikovcu, ki sta ga (po nalogu jugo-slovenskega režima) septembra 1979 izvedla Luka Vidmar in Marina Blaj.

Igor Omerza (1950) se je po končani gimnaziji vpisal na Ekonomsko fakulteto UL in tam tudi magistriral. Po diplomi je deloval v gospodarstvu ter opravljal mnoge politične funkcije. V procesu demokratizacije, v drugi polovici 80. let, je bil aktiven člen nastajajoče opozicije takratnemu enopartijskemu režimu (npr. član vodstva Odbora za varstvo človekovih pravic). Po osamosvojitvi je bil generalni direktor SDK-ja, poslanec Državnega zbora in podžupan Ljubljane, sedaj pa deluje kot samostojni podjetnik in se ukvarja tudi s publicistiko. Napisal je številne gospodarske in politične članke ter štiri knjige; poleg najnovejše Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo še Ricardova teorija vrednosti, Cestna afera in Edvard Kocbek: osebni dosje št. 584.

Novinar in urednik Ali Žerdin se z novinarstvom ukvarja od leta 1985, ko je začel na študentski Tribuni in Radiu Študent. Med letoma 1987 in 1989 je bil odgovorni urednik Radia Študent. Leta 1989 je začel kot novinar pisati za Mladino, kar je počel naslednjih sedemnajst let. Leta 2006 je prevzel urejanje Dnevnikove priloge Objektiv, leta 2009 pa je postal odgovorni urednik Dnevnika. Od sredine leta 2010 ureja Delovo Sobotno prilogo. Je avtor več knjig. Leta 1997 je objavil knjigo Generali brez kape, kronologijo Odbora za varstvo človekovih pravic.

Vir: radio1.si

Komentiraj