Ribnica

V Škrabčevi domačiji okrogla miza ob dnevu maternih jezikov

V Škrabčevi domačiji okrogla miza ob dnevu maternih jezikov

Udeleženci okrogle mize

Hrovača – Ob mednarodnem dnevu maternih jezikov, ki ga od leta 1999 obeležujemo 21. februarja, je na Škrabčevi domačiji v Hrovači potekala okrogla miza z naslovom Materni jezik v tujih ustih: kdo se uči slovenščine in zakaj.

V pogovoru, ki ga je vodila novinarka Pogledov Agata Tomažič, so sodelovali dr. Marko Stebej, predstojnik Centra za slovenščino, dr. Ina Frbežar, vodja strokovne službe Centra za slovenščino, Mathias Rabaud, asistent za kulturne prireditve na Francoskem inštitutu, in Marko Hadžić, študent slovenskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani in štipendist Škrabčeve ustanove.

Jeziki so zagotovo življenjsko pomembni za identiteto skupin in posameznikov ter za njihovo miroljubno sožitje. So strateški dejavnik na poti do trajnostnega razvoja ter skladne povezave svetovnega in krajevnega, je dejal Marko Stebej in spomnil, da v Sloveniji ta praznik lahko praznujejo tudi državljani, katerim slovenščina ni materini jezik.

»Slovenski jezik ni tako majhen, kot si mislimo, navsezadnje se tega jezika uči čedalje več ljudi,« je med drugim dejala Agata Tomažič.

Vir: dolenjskilist.si, M. G.

Komentiraj