Ribnica

V skednju Škrabčeve domačije predstavili knjigo dr. Franceta Bučarja – Temelji naše državnosti

Rosvita Pesek in France Bučar v skednju Škrabčeve domačije
Rosvita Pesek in France Bučar v skednju Škrabčeve domačije
Rosvita Pesek in France Bučar v skednju Škrabčeve domačije

Rosvita Pesek in France Bučar v skednju Škrabčeve domačije

Hrovača – V skednju Škrabčeve domačije je novinarka in zgodovinarka dr. Rosvita Pesek v pogovoru z dr. Francetom Bučarjem, prvim predsednikom demokratično izvoljene slovenske skupščine in očetom slovenske ustave, predstavila njegovo novo knjigo, Temelj naše državnosti.

Jedro knjige tvori analiza vseh odklonov do katerih je prišlo v dvajsetih letih obstoja samostojne Slovenije. Ali sploh poznamo prave vzroke krize, se je vprašal dr. Bučar, in dodal, da država ne napreduje, saj politične elite v novi obleki ponavljajo vzorce stare oblasti.  Slovenija se je po samostojnosti naselila v hiši, ki ni bila zgrajena za nas, za demokratično družbo, ampak prilagojena prejšnjem, totalitarnemu načinu vladanja. Žal nimamo vodstvene, prosvetljene elite, poslanci oziroma parlament, ki naj bi to bil, so postali nasprotje svojega bistva, ugotavlja dr. Bučar. Naša družba vsa leta stopica v blatu ‘kvazi demokracije’, pri tem ji je uspelo razvrednotiti srednji razred, ki bi moral biti njena srž. Zakaj?

[oglas tip=”180×150″]Zato, ker kot gobe po dežju kar naprej rastejo novi centri moči izven politike. Bučar trdi, da je Slovenija svojo državo imela tudi pred 22 leti, razpadla pa je zato, ker je nismo demokratizirali. Sedanjo državo pa želimo spremeniti z vzvodi prejšnje oblasti. Zato je Slovenija v svojem bistvu še vedno globoko partijska država, brez  modela sodobne, demokratične družbe, v kateri politika odloča o vsem. Parlamentarna demokracija je v globoki krizi in na preizkušnji. Poslanci so invalidni, brez samostojnosti odločanja, so podrejeni partiji-stranki. So torej njeni ujetniki. Evropska ideja je eno, realizacija te ideje pa drugo, ugotavlja Bučar. Ob koncu je spregovoril še o evropski uniji. Unija bo imela prihodnost le v spoštovanju različnosti vseh njenih članic, vsak drug model združevanja jo bo sesul. Tako kot se je sesula Jugoslavija.

Vir: radio1.si

Komentiraj