Ribnica

V Rokodelskem centru Ribnica odprli razstavo čipk

Razstava čipk v Rokodelskem centru Ribnica
Razstava čipk v Rokodelskem centru Ribnica
Razstava čipk v Rokodelskem centru Ribnica

Razstava čipk v Rokodelskem centru Ribnica.

Ribnica – V torek, 6.11.2012 so v Rokodelskem centru Ribnica odprli razstavo čipk, iz katerih so narejeni grbi občin Ribnica, Kočevje, Kostel in Osilnica, prti, pogrinjki, prtički in različni klekljani motivi rastlin in živali. Skupaj je razstavljenih kar preko 200 klekljanih izdelkov, ki se bohotijo na osmih čarobno pripravljenih mizah in desetih panojih.

Med razstavljenimi čipkami najdemo; najrazličnejše klekljane prtičke, predpasnike, rože, živali, zavese … Nekatere čipke so v okvirjih kakor slike, nekatere so všite v blago, spet druge samostojne. Na ogled je tudi slika olje na platnu, s klekljano čipko, ter kombinacije čipke in vitražev v Tiffani tehniki. V izdelavo pogrinjkov in ostalih čipk je bilo vloženega ogromno truda, znanja in presedenih ur članic Klekljarske sekcije pri Turistično športnemu društvu Kostel.

V kostelski dolini se je klekljalo že pred prvo svetovno vojno, po vojni je ta dejavnost v dolini precej zamrla, klekljale so le še redke starejše ženske. Pred 12. leti se je Turistično športno društvo Kostel odločilo, da to dejavnost znova oživi, za kar ima zasluge predsednik društva, dr. Stanko Nikolič.

[oglas tip=”160×600″ p=”D”]Že od vsega začetka društvo v sodelovanju s čipkarsko šolo Jurija Vege iz Idrije vsako leto organizira tečaje klekljanja. V društvu se s klekljanjem aktivno ukvarja 18 klekljaric iz Ribnice, Kočevja, Kostela in Osilnice. Od tega je devet klekljaric začetnic. Čeprav se s klekljanjem ukvarjajo zgolj ljubiteljsko, se zavedajo, da morajo obvladati pravilne postopke izdelave posameznih tehnik, zato se rade udeležujejo tečajev in delavnic tudi v Idriji.

Enkrat letno organizirajo razstavo v Fari in v Kočevju, že sedem let sodelujejo tudi na Ribniškem semnju suhe robe in lončarstva. Zadnja tri leta z manjšimi razstavami – klekljan nakit, razstavljajo tudi v knjižnici v Kočevju. Leta 2010 (ob desetletnici njihovega delovanja) so razstavljale v Občini Dobrepolje, kjer je bil odziv še posebej velik. Šolarji in otroci iz vrtca so prišli organizirano na ogled razstave, kjer so jim tudi praktično prikazale, kako se kleklja.

Rade si gredo ogledati čipkarske razstave po Sloveniji, ki jih prirejajo različna klekljarska društva. Seveda ne manjkajo tudi na vsakoletnem festivalu idrijske čipke v Idriji. Že pet let sodelujejo na mednarodnem sejmu ročno klekljane čipke v danskem mestu Slagelse, kjer sodelujejo na natečaju, imenovanem »Izziv leta« (»Challenge of the year«).

Poleg »Izziva leta« je glavni dogodek na danskem čipkarskem sejmu tudi vsakoletna okrasitev božično-novoletnega drevesca z okraski iz klekljane čipke. Okrasitev drevesca velja za znak posebne pozornosti organizatorja enemu od razstavljavcev in lansko okrasitev jelke je organizator zaupal prav njim, klekljaricam iz TŠD Kostel. Društvo in celotno Slovenijo sta na Danskem zastopali predsednica klekljarske sekcije Aleksandra Frank Staniša in Genica Muhvič Nikolič, sicer so sodelovale še: Marija Jurjevič, Jožica Jurkovič, Bernarda Skok, Darka Krkovič, Darinka Furlič in Francka Pantar. Po navedbah organizatorja si je sejem ogledalo okrog 2.000 obiskovalcev.

Lansko leto je Bernarda Skok iz Ribnice tudi prejela nagrado za svoje srčke. Darka Krkovič pa leta 2009 za svojo pentljo.

Ker je okrasitev božičnega drevesca na Danskem doživela velik odmev tako pri obiskovalcih sejma kot pri novinarjih in organizatorju, so se po vrnitvi z Danske odločile, da v novoletnem času jelko okrasijo tudi pri nas, v Sloveniji in jo na ogled postavijo domačim ljubiteljem čipke. Ker je lanska nagrajenka Bernarda Skok, doma iz Ribnice, so se odločile, da razstavo skupaj z Občino Ribnica in Rokodelskim centrom Ribnica, postavijo v Ribnici. Tako smo lahko uživali ob ogledu njihovih stvaritev od 20. decembra lani, do 7. januarja letos. Božično drevo bodo letos okrasile v Kočevju, razstava pogrinjkov in narave, ter grbov pa bo po 24. novembru, do takrat si jo lahko ogledate v ribniškem centru rokodelstva, romala v Faro, v občini Kostel.

Na včerajšnjem odprtju razstave so poleg pozdravnega govora ribniškega župana Jožeta Levstka, predsednika TŠD Kostel, dr. Stanka Nikoliča, sodelovali tudi učenci Glasbene šole Ribnica: Anamarija Pelc, Ajda Mihelič, Kaja Žužek, Urška Lavrič, Robi Lovšin in njihovi mentorji: Darja Brcar, Ksenija Abramovič Grom, Vanjo Tomc, ki so pričarali izjemen kulturno-umetniški večer.

Vir: radio1.si

Komentiraj