Ribnica

V Rokodelskem centru odprli fotografsko razstavo: Zgodba o Ribniški dolini

Sodelujoči na fotografski razstavi: Zgodba o Ribniški dolini

Sodelujoči na fotografski razstavi

Ribnica – Letošnji fotografski natečaj Turistično informacijskega centra Ribnica so poimenovali Zgodba o Ribniški dolini. Razpisan je bil tri mesece, s ciljem prispevati k  povečanju prepoznavnosti, izoblikovati dojemanje o sami turistični podobi kraja in pridobiti dober material za promoviranje turistično zanimivih lokacij.

Fotografije, ki so na natečaj prispele, pripovedujejo celovito zgodbo o Ribniški dolini, njeni naravi in ljudeh, o vrednotah in dediščini. Pripovedujejo o  trenutkih, ujetih tu in tam, v različnih prostorih in časih, v različnih razpoloženjih. Zgodba  pripoveduje o vsem lepem, kar ljudi obdaja v Ribniški dolini in spremlja skozi dan, mesec, leto, življenje. To je zgodba, ki jo pripovedujejo tisti, ki so jo ustvarili, avtorji fotografij. Odziv na razpisan natečaj je bil zelo dober. Na natečaj je prispelo 49 fotografij sedemnajstih  avtorjev, ki prihajajo iz Ribnice, Kočevja, Ljubljane in celo Brežic. Ocenjevanje strokovne komisije, sestavljene iz članov Miklove hiše in samostojnega fotografa Borisa Gaberščka je potekalo na dveh nivojih. V prvi vrsti je o izboru fotografij za odkup odločal kriterij pripovednosti o turistični prepoznavnosti Ribnice in njene okolice. Odločal je avtorjev izbor tistih motivov, ki najbolje predstavljajo njene najbolj značilne pojave naravne in kulturne dediščine. Izbira motivov je bila prepuščena vsakemu posameznemu avtorju. Na drugem nivoju so bile fotografije ocenjene strokovno, upoštevaje  kriterije, kot so tehnična dovršenost fotografije, kompozicija, osebni stil fotografa in originalnost pristopa k izbrani tematiki.

Komisija se je soglasno strinjala, da je fotografija Luke Ileršiča (Pšenično polje), izredno doživljajskega (še bolj kot pripovednega) značaja in močno izstopa po strokovni dovršenosti.

Drugi avtor, ki bi si upravičeno prislužil nagrado za celotno serijo, ki izraža izdelan osebni slog in je bil deležen visoke strokovne ocene, je Aleksander Kozina. Njegova fotografija (Izvir Ribnice) je bila uvrščena med izbor za odkup.

Poleg omenjenih dveh fotografij bodo za potrebe TIC-a odkupljene še naslednje: Fotografija mestnega jedra s cerkvijo, Bistrico, gradom in mostom, avtorja Ivana Tomšeta, fotografija sejma, avtorja Tilena Nosana, ki je izredno dokumentarna in najbolje prikazuje vrvež ter sejemsko dogajanje, fotografije kozolcev na Dolenjevaškem polju, prav tako avtorja Tilena Nosana, fotografija prereza debla, avtorice Maje Perne, ki je na preprost način upodobila les kot vir ne samo domače obrti, ampak tudi kulture Ribnice in njenih ljudi. In še fotografija ribniškega Gradu, Zdenke Mihelič, ki zavzema drugačen, svež pristop do objekta.

Razstavo si lahko v Rokodelskem centru Ribnica ogledate do 22. januarja 2011.

Vir: radio1.si

Komentiraj