Ribnica

V okviru Škrabčeve domačije vrata odprla sodobno preurejena Boštjanova hiša

Boštjanova hiša v Hrovači
Boštjanova hiša v Hrovači

Hrovača – V Ribnici je v okviru Škrabčeve domačije vrata odprla sodobno preurejena Boštjanova hiša, ki bo z namestitvenimi zmogljivostmi in lično urejeno okolico obogatila pestro dogajanje v Hrovači.

Boštjanova hiša v Hrovači

Boštjanova hiša v Hrovači

Po dveh letih obnove so v Hrovači odprli Boštjanovo domačijo, manjši butični hotel, s katerim premišljeno dopolnjujejo programsko ponudbo Škrabčeve domačije in Hrovače. Janez Škrabec je tudi investitor prenove. »Morda bo to tudi nova spodbuda regiji za razvoj turizma,« pravi Polona Lovšin s Škrabčeve domačije.

V Hrovači, kjer za pestro dogajanje skrbita Vaško etnološko turistično društvo Hrovača in Škrabčeva domačija, so v središču vasi odprli prenovljeno hišo iz leta 1880. Investitor prenove Boštjanove hiše je Janez Škrabec, ki je prenovo stavbe zaupal arhitektu Matjažu Deuu, izbiro notranje opreme in povezovalnega hodnika Miki Cimolini iz studia Elastik, okolico pa je uredila dr. Ana Kučan iz Studia Akka.

Boštjanova hiša z vrtom in gospodarskim poslopljem je ohranila tradicionalno zasnovo, ki so jo nadgradili z zahtevami sodobnega načina življenja in novo namembnostjo hiše. Hrovača oziroma širše kočevsko-ribniško območje je pridobilo butični hotel, ki je prvi te vrste na tem območju.

Obiskovalcu poleg vedno bolj cenjenega miru nudi tudi vpetost v vaško okolje in druženje z vaščani, obenem pa je Hrovača s Škrabčevo domačijo, Kovačnico, Kojekovo medeno kletjo in Andoljškovo oštarijo znana kot edinstveno prizorišče kulturnih, poslovnih in družabnih dogodkov.

Slovenski turizem v zadnjih desetih letih dosega rast števila turistov in prihodkov iz turizma. Trajnostni razvoj je strateški temelj, ki narekuje nadaljnje projekte ter po katerem nas bo mednarodna strokovna in širša skupnost prepoznala kot odlično, zeleno, aktivno in zdravo destinacijo.

Vse bolj iskana oblika preživljanja prostega časa, zasebnosti, miru in počitka je tako imenovani butični turizem, ki je nasprotje množičnega. Seveda z višjim cenovnim razredom.

S prepletom tradicije in sodobnim pridihom oblikovan kompleks Škrabčeve domačije nudi butično oblikovane vsebine in programe, ki iščejo lastno izvirnost v svoji izvornosti, ohranjajo tradicijo in svežijo z njeno kontinuiteto.[oglas tip=”468×60″ p=”C”]

V Sloveniji imamo trenutno več kot dvajset ciljnih lokacij na katere turisti prihajajo v manjšem številu in za seboj pustijo izdaten izkupiček, je dejal Marjan Hribar, z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Boštjanova hiša
Stavba iz leta 1880, najstarejša ohranjena v Hrovači in prenovljena po konservatorskih standardih ter sodobnih bivanjskih pristopih, dodaja kompleksu Škrabčeve domačije prijazno nastanitveno enoto.

Na novo osmišljeni prostori Boštjanove hiše parafrazirajo naravno in kulturno krajino Ribniške doline, odzvanjajo detajle iz preteklosti in jih kombinirajo z najsodobnejšimi elementi ugodja in udobja. Zunanja podoba je zvesto ohranjena, prav tako stavbni volumen, ki se razširja v teraso ter urejen vrt s skulpturo Matjaža Počivavška.

Prvotni skedenj je restavriran. Za njim je, skrit pred pogledi od zunaj, zeliščni vrt ter nasad sadnega drevja.

Janez Škrabec o butičnem turizmu
Marjan Hribar o pomoči države

Vir: radiokrka.com

Komentiraj