Ribnica

Ustanova patra Stanislava Škrabca razpisala štipendije za leto 2017-2018

Rojstna hiša jezikoslovca Stanislava Škrabca
Rojstna hiša jezikoslovca Stanislava Škrabca

Ribnica – Ustanova patra Stanislava Škrabca je na svoji spletni strani objavila razpis za dodeljevanje enoletnih štipendij za dodiplomski, drugostopenjski magistrski študij ter za doktorski študij slovenskega jezika, slovanskih jezikov, klasične filologije ter splošnega in primerjalnega jezikoslovja. Ekratne štipendije so na voljo tudi za doktorski študij študentom-članom Slovenske frančiškanske province sv. Križa.
Razpisno besedilo ter vloga za podelitev štipendije je na voljo na spletni povezavi www.skrabceva-ustanova.si/index.php/razpis/47-razpis-za-stipendije.

Uprava Ustanove patra Stanislava Škrabca se je na dopisni seji 30. januarja 2017 odločila, da prestavi podelitev nagrade Škrabčeve ustanove v leto 2018, ko bomo obeleževali 100-letnico smrti p. Stanislava Škrabca. Razpis za nagrado bo tako objavljen meseca marca v prihodnjem letu.

V dobrem desetletju odgovornega delovanja se je Škrabčeva ustanova razvila v vitalno stičišče družbeno odgovornega gospodarstva, jezikovno zavednih posameznikov ter raziskovalcev in proučevalcev slovenskega jezika, slavistike in filologije. In delovanje pušča sledi.

Prof. dr. Marko Stabej, profesor na Oddelku za slovenistiko na ljubljanski Filozofski fakulteti in predstojnik Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik: »Kdo malo govori, pa veliko pove? Radodarna Ustanova patra Stanislava Škrabca gotovo. Lepo je, da na dve leti nagrajuje, doslej šestkrat. Pa bi slovensko jezikoslovje preživelo tudi brez Škrabčeve nagrade. Brez štipendij veliko težje. Resen in predan slovenistični študij je namreč lepši, a zahtevnejši kot kdaj koli. Zavest, da ti izbranemu ali izbrani nekdo stoji ob strani, se ne meri le v evrih, čeprav denar še kako prav pride. Meri se v veselju do cvetenja in radostnem pričakovanju letine. Še na mnogo generacij! «

Kristina Pranjić, štipendistka Škrabčeve ustanove:
» Škrabčeva štipendija zame prvenstveno pomeni spodbudo za nadaljnje znanstveno raziskovanje. Pomeni potrditev dosedanjih dosežkov in motivacijo za vztrajanje na humanističnem področju. V današnjem času, ko ima največjo vrednost tisto, kar je utilitarno oz. koristno, izmerljivo z vrednostjo končnega rezultata, potrebuje humanistika vedno novih potrjevanj svoje pomembnosti in namembnosti. Zato štipendija Ustanove Patra Stanislava Škrabca pomeni tudi potrjevanje področja humanistike nasploh in sega v roko vsem mladim raziskovalcem in študentom, ki so se odločili negovati jezik in širše – človeško kulturo. «

Vir: radiokrka.com

Komentiraj