Ribnica

Uroš Lipušček v skednju Škrabčeve domačije predstavil knjigo Sacro egoismo

Uroš Lipušček in Božo Repe v skednju Škrabčeve domačije
Na Škrabčevi domačiji je bil znova kakovosten kulturni večer
Uroš Lipušček in Božo Repe v skednju Škrabčeve domačije

Na Škrabčevi domačiji je bil znova kakovosten kulturni večer

Hrovača – V ponedeljek,  17.9.2012 zvečer sta se o italijanski politiki, politiki antantnih sil ter o tajni mednarodni pogodbi med Italijo in antantnimi državami v času prve svetovne vojne, na Škrabčevi domačiji pogovarjala dolgoletni dopisnik RTV Slovenija iz ZDA, urednik, svetovalec misije OVSE na Kosovu, rektor univerze AAB v Prištini in avtor knjige Sacro egoismo dr. Uroš Lipušček in zgodovinar dr. Božo Repe.

Knjiga Uroša Lipuščka Sacro egoismo (Mladinska knjiga, 2012) je izvirna, prva slovenska monografija o tajni mednarodni pogodbi, sklenjeni 26. aprila 1915, med Italijo in antantnimi državami. Z njo je Italija stopila v vojno na strani antante, za kar ji je ta obljubila južno Tirolsko, Trst, Goriško, Gradiško, velik del Kvarnerja s tamkajšnjimi otoki, dalmatinska mesta in dele obale v Albaniji.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Osrednja tema knjige sta italijanska politika in politika antantnih sil v času prve svetovne vojne: postopno pristajanje antantnih zaveznikov na italijanske zahteve, ruske ekspanzionistične ambicije in ruska vloga v tajnih pogajanjih ter nemoč jugoslovanske politične emigracije in Kraljevine Srbije, da bi vplivali na antantno in zavezniško dogovarjanje z Italijo.

Dr. Uroš Lipušček je avtor vrste del iz obdobja pred prvo svetovno vojno, med njo in po njej. Kot izvrsten poznavalec ameriških in britanskih diplomatskih arhivov, je svojo monografijo o londonskem paktu utemeljil na obsežnem, doslej med slovenskimi in tujimi raziskovalci še neuporabljenem diplomatskem gradivu.

Vir: radio1.si

Komentiraj