Ribnica

Skedenj Škrabčeve domačije gostil prvo predsednico Državnega zbora RS Urško Klakočar Zupančič

Urška Klakočar Zupančič - Foto: Primož Lavre

Hrovača – V četrtek, 16. junija 2022 je na Škrabčevi domačiji v Ribnici kot gostja nastopila Urška Klakočar Zupančič, trenutno najbolj popularna slovenska političarka, predsednica slovenskega parlamenta in ženska, ki je verjetno najbolj kritična tako do prejšnje Janševe vlade kot do lika in dela Janeza Janše ter njegovih sodelavcev.

Poskrbela je, da so bili vsi pozorni na korak, ki ga je kot prva ženska v zgodovini Slovenije naredila čez prag predsedniške pisarne parlamenta. Nakar je izjavila: “Potrudila se bom, da bomo ta vrtec spet naredili za državni zbor.«

Sodniško togo je morala sleči, potem ko je »dobra prijateljica« zlorabila njeno zaupanje in delila zasebno kritiko na račun takratnega prvega ministra. Spoznanja in premisleke ob doživeti zgodbi je prelila tudi v literaturo in drug čas ter jih bralcem ponudila v romanu Gretin greh – o močni, samozavestni ženski, ki se v usodnih časih ne boji izraziti svojih potreb, čustev in želje po znanju. Izkušnja jo je spodbudila, da je sklenila z dejanji izboljšati politično kulturo. Pridružila se je znanilcu sprememb Robertu Golobu in prispevala k poletu njegovega gibanja do volilne zmage. Prevzela je najbolj častno funkcijo vodje najvišjega predstavniškega zbora državljanov Slovenije in prisega, da bo v parlament vrnila spodoben in spoštljiv dialog. Za negativne strasti in prepire v »peskovniku«, kot je označila letošnji parlament, ne bo imela usmiljenja. Prav tako ne za spotikanje pravne države.  Kot izvrševalka zakonov je spoznala, da je dobra zakonodaja temelj urejene države. Danes je njena  vrhovna zakonodajalka.

V pogovoru, ki ga je vodila Darja Groznik, ni skoparila s kritiko bivše oblasti, a je imela prireditev malce grenak priokus. Glavni organizator, eden najbogatejših Slovencev in prijatelj beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenka, je še nedavno sodeloval v vladi Janeza Janše kot velik prijatelj vladne stranke NSi in njihovih sodelavcev. Šlo je celo tako daleč, da je s svojimi zavezniki v nadzorni svet Luke Koper (za namestnico zloglasnega predsednika NS Francija Matoza) spravil prijateljico Nevenko Črešnar Pergar. V Janševih časih so seveda v takšne organe imenovali samo najbolj zaupne ljudi. A lobi, v katerem deluje Janez Škrabec, ima lovke povsod, očitno tudi v aktualni vladi.

Vir: dnevnik.si in skrabceva-domacija.com

 

1 komentar

  • Sramota,da ta oseba zaseda mesto v parlamentu. Iz njenih ust samo sovraštvo, kodeks oblačenja v parlamentu pa tudi še ni prebrala.

Komentiraj