Ribnica

SDS pripravil okroglo mizo na temo: Ravnanja z odpadki

Okrogla miza na temo: Ravnanja z odpadki

Okrogla miza na temo: Ravnanja z odpadki

Ribnica – V četrtek, 9.9.2010 je v Glasbeni šoli Ribnica potekala okrogla miza na temo ravnanje z odpadki. Posvet je pripravil ženski odbor SDS Ribnica, ki ga vodi Breda Lovšin.

O vseslovenski problematiki je gost večera, direktor komunale Novo mesto in državni svetnik Bojan Kekec povedal, da smo med članicami evropske unije na repu pri ločevanju odpadkov. Na Nizozemskem, Danskem, v Belgiji jih ločijo ca. 85 odstotkov, pri nas pa le 15 odstotkov. Če primerjamo območje Komunale Ribnica, ki pokriva občine Ribnica, Sodražica in Loški Potok pa le 10 odstotkov.

Evropska direktiva pravi, da moramo do leta 2020 ločiti vsaj 50 odstotkov odpadkov, kar bo brez ustreznih ukrepov države po Kekčevem mnenju izredno težko. Ukrepi za zmanjševanje odpadkov so predvsem osveščanje mladih, od vrtca naprej, udeleženci okrogle mize pa niso izključili tudi kazni, kot pravijo, marsikoga strezni šele udarec po denarnici. Da se mačehovsko obnašamo do sebe in okolja priča tudi sam center Ribnice, ki ga je zjutraj treba najprej pomesti, da dobi pravi videz, saj je okoli Miklove hiše in Gradu polno papirčkov, plastenk itd.

Direktor Komunale Ribnica Bojan Trdan je povedal tudi, da bodo že letos postavili kompostnike za blokovska naselja, povečali bodo število ekoloških otokov, spremenili delovni čas podjetja, saj je kar nekaj občanov, ki pripeljejo smeti v zbirališče v Goriči vasi, pa tam ni nikogar. Okrogle mize se je udeležil tudi župan občine Ribnica Jože Levstek, ki je kot ostali sodelujoči v razpravi poudaril večjo odgovornost posameznika za okolje, saj je to edini in edinstveni prostor, kjer živimo in na nas je, kakšnega bomo pustili zanamcem.

Vir: radio1.si

Komentiraj