Ribnica

Rokodelski center Ribnica bo dobil direktorja do konca meseca januarja 2011

Ribnica – Rokodelski center Ribnica, ki deluje že od septembra, bo direktorja predvidoma dobil do konca meseca. V prvih treh mesecih delovanja te ustanove je mogoče govoriti o pozitivnih izkušnjah, pravi ribniški župan Jože Levstek: »Obisk se povečuje, dopolnjujemo tudi program. Z upravno enoto se dogovarjamo, da bi v njem organizirali poroke.«

Na razpis za direktorja je prispelo osem prijav; dve sta bili poslani po elektronski pošti, kar neustreza razpisnim pogojem, dva prijavljena nimata zahtevane izobrazbe. »Štirje izpolnjujejo pogoje, tako da pričakujemo, da bo občinski svet direktorja potrdil na seji še ta mesec,« je povedal Jože Levstek.

V javnem zavodu bo zaposlenih šest ljudi; štirje iz galerije in muzeja Miklove hiše, dva, direktorja in tehnični kader, pa bodo zaposlili na novo. »Žal nam ni uspelo s projektom socialnega podjetništva Center Vesna, to je s centrom za vključevanje ranljivih skupin in žensk na trg dela, preko katerega smo načrtovali zaposlovanje tudi v Rokodelskem centru,« je še povedal Levstek. A to ne bo vplivalo na vsebine Rokodelskega centra, kjer so že zaživele rokodelske delavnice, muzej, obiskovalci pa si lahko ogledajo stalno razstavo tradicionalnih ribniških izdelkov ali občasne razstave ljubiteljskih ustvarjalcev. Skupaj s Srednjo šolo Kočevje izvajajo praktični del nacionalne poklicne kvalifikacije suhorobar, pomemben del dogajanja v centru je tudi ribniška likovna šola, ki jo v tem letu obiskuje 84 ljudi s širšega Kočevsko-Ribniškega.

»Ribniški rokodelski center, ki je ena od štirih takih ustanov pri nas – poleg Veržeja, Idrije in Tolmina –, je pomemben za vso Slovenijo, saj v vsem tem času v Ljubljani, kjer je bil predviden vseslovenski center, ni nastalo nič. Mi pa ta živ center imamo,« je povedal Levstek o ustanovi, ki s svojim delovanjem govori o zavedanju pomena rokodelske preteklosti tega območja. Ta je še vedno živa, saj je na Ribniškem še vedno približno 400 rokodelcev, predvsem suhorobarjev in tudi lončarjev, kar je glede na število prebivalcev največ v Sloveniji.

Vir: delo.si, Simona Fajfar

Komentiraj