Ribnica

Ribniški dom starostnikov se zaradi varčevalnih ukrepov države prazni

Dom starostnikov Rive v Ribnici
Starostniki v domu Rive v Ribnici
Dom starostnikov Rive v Ribnici

Starostniki v domu Rive v Ribnici

Ribnica – Varčevalni ukrepi države in zmanjševanje nekaterih pridobljenih socialnih pravic močno na svojem hrbtu občutijo tudi starostniki.

Zlasti tisti, ki so vključeni v programe institucionalnega varstva oziroma so domovi za starejše na jeseni življenja postali njihovo drugo življenjsko okolje. Tudi v zasebnem domu starejših v Ribnici, ki je bil odprt 16. aprila 2008, nekaj dni kasneje pa že sprejel prve stanovalce, je vedno več primerov, ko zaradi nezmožnosti plačila, osebe, ki sicer potrebujejo nego in oskrbo, odhajajo domov. Po odprtju doma, ki ga je zgradila družba Rive, z večinskim vložkom že propadlega Vegrada in deležem občine Ribnica, ki je prispevala zemljišče, ga je bilo težko napolniti.

[oglas tip=”250×250″ p=”D”]Skoraj dve tretjini stanovalcev sta prišli iz Ljubljane in sosednih občin, po štirih letih, kot je dejal direktor ribniškega Doma starejših, Branko Gorečan, pa se to razmerje ni veliko spremenilo, čeprav je uporabnikov njihovih storitev z območja Upravne enote Ribnica nekoliko več. Dom je trenutno s 154 stanovalci polno zaseden. V začetku meseca pa niso imeli na zalogi niti ene same prošnje za sprejem, pred štirimi leti, pa celo 80. Vse sicer niso bila aktualne, saj so svojci prošnje za sprejem pošiljali tudi v druge domove, ampak interes je bil. Gorečan je še dejal, da pri njih že dve leti niso spreminjali cen svoji storitev in so med primerljivimi zasebnimi domovi najnižje.

Cena osnovne oskrbe na dan znaša 21, 76 evra, na varovanem oddelku za demenco s 16 posteljami, pa je najvišja, in sicer 34 evrov. Poslovanje doma bremenijo predvsem dolgovi iz naslov neporavnanih obveznosti za storitve. Trenutno ti znašajo 35 tisoč evrov. Soočajo pa se tudi s primeri, ko skrbniki varovancev njihove pokojnine preprosto porabijo za druge namene, za dom pa denarja zmanjka.

Vir: radikorka.com

Komentiraj