Ribnica

Ribnica bo smeti odvažala v Ljubljano, Kočevje pa v Mozelj

Posode za smeti

Kam z odpadki?

Vojna za ribniške smeti, ki se je začela lani, ko je 27. novembra inšpektorica za okolje in prostor izdala sklep o zaprtju odlagališča v Mali gori nad Ribnico, saj slednje ni imelo okoljevarstvenega dovoljenja za nadaljnje obratovanje, se je le delno končala.

Namesto v Kočevje, saj so bili trdno prepričani, da bodo njihove smeti sprejeli v deponiji pri Mozlju, je morala Komunala Ribnica, ki te usluge opravljala za občine Ribnico, Sodražico in Loški Potok, odvažati najprej v Logatec, nato pa v Špajo dolino pri Grosupljem.

Ostanke komunalnih odpadkov bodo na to deponijo odvažali do leta 2013, saj je Komunala Grosuplje s strani ministrstva za okolje in prostor prejela odločbo o podaljšanem obratovanju do tega leta . Po tem datumu bo 23 občin , med katerimi so tudi Ribnica, Sodražica in Loški Potok, smeti odvažale v Ljubljano, kjer na Barju nastaja sodoben Regionalni center za ravnanje z odpadki, za okoli 400 tisoč prebivalcev.

Ribniški župan Jože Levstek je dejal, da bodo uporabniki komunalnih storitev od leta 2013 plačali za okoli pet odstotkov višjo ceni kot jo imajo sedaj, za odvoz smeti v Grosuplje. Občina Kočevje bo svoje smeti do leta 2013 odlagala na komunalno deponijo Mozelj.

Trenutno nima še alternative, kako bo po tem letu ravnala z odpadki, župan Janko Veber pa dodaja, do jih to ne skrbi. Če ne kam drugam, bodo zagotovo tudi oni svoje odpadke odvažali v Ljubljano, ali pa morda na regionalno odlagališče na Dolenjsko.

ZVOK: Jože Levstek o smeteh

Vir: radiokrka.com

Komentiraj