Ribnica

Reportaža: Jubilejni 35. Ribniški semenj 2010 je zelo dobro uspel – 500 stojnic in 50 tisoč obiskovalcev

Na čelu sprevoda so že 35. leto ribniški krošnjarji
Ribniški krošnjarji

Ribnica – V nedeljo, 5.9.2010 je na ribniških ulicah svoje izdelke predstavljalo in prodajalo več kot 500 razstavljavcev iz cele Slovenije in tudi tujine. Ribniški semenj, ki je z leti prerasel v večdnevno dogajanje, ki so ga poimenovali Ribniški dnevi, je tako postal tudi največja etnografska prireditev v Sloveniji.

Na dvorišču Rokodelskega centra, katerega uradno odprtje bo 24. septembra 2010 je hkrati potekal 11. rokodelski festival, kjer je sodelovalo 50 rokodelcev iz cele Slovenije. V okviru festivala so lončarji v živo predstavili ustvarjanje na tradicionalnem lončarskem vretenu.

Semanji dan se je začel s sprevodom po glavni ulici in nadaljeval s pozdravi predsednika Turističnega društva Ribnica, glavnega organizatorja večdnevnega dogajanja Jožeta Zakrajška, ribniškega župana Jožeta Levstka, župana občine Arccevia Andrea Bomprezzija, slavnostni govornik je tokrat bil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Turistično društvo Ribnica je pripravilo tudi zelo bogat kulturni program, ki se je odvijal v Gradu od jutra do večera. Prvič letos so uprizorili zelo zanimive suhorobarske igre, na katerih so zmagali člani vasi Velike Poljane, Na svoj račun so prišli ljubitelji plesa, smeha, glasbe, od narodne, etno, do stare rock in irske glasbe. Svoj mozaik so dodali tudi ribniški študentje, ki so pripeljali čarodeja, poskrbeli so za številne animacije in kar v navadi je že, da se TD in RŠK na semanji dan dopolnjujeta, tako da skozi ves dan niti minuto ni dolgčas. Za semanji dan lahko ugotovimo, da živi za to prireditev celotna ribniška dolina, letos so sodelovale tudi ostale občine iz soseščine, turistični ponudniki so prišli še z Gorenjske, Štajerske, Primorske in tako postaja prva septembrska nedelja kar Slovenija oz. Evropa v malem.

Organizatorji so ponosni tudi na svoje predhodnike. Letos so se jim poklonili s priložnostno razstavo, s katero so preleteli teh 35 let. K sodelovanju so povabili Muzej Miklova hiša in tako je mag. Marina Gradišnik s pomočjo še živečih akterjev semanjega dogajanja izbrskala še ne objavljene fotografije in pod njih navedla najpomembnejše prelomnice skozi 35 let. Na prostem je lahko obiskovalec skozi avtorsko pesem Andreja Klemenca, dolgoletnega predsednika TD Ribnica, in fotografij semnja podoživel njegov utip, ter v muzejskih prostorih, kjer bo še naprej predstavljena sejemska tradicija v Ribnici, spoznal razloge, ki so do te prireditve pripeljali.

Marko Modrej

Komentiraj