Ribnica

Reportaža: 36. Ribniški sejem 2011 obiskalo okoli 50 tisoč obiskovalcev

36. Ribniški sejem suhe robe in lončarstva 2011

36. Ribniški sejem

Ribnica – V Ribnici je včeraj, 4.9.2011 potekal tradicionalni, 36. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva, ki ga pripravlja tamkajšnje Turistično društvo. Hkrati je potekal tudi 12. Rokodelski festival z rekordno udeležbo.

Tradicionalni, že 36. Ribniški sejem suhe robe in lončarstva, največja turistično etnografskih prireditev v Sloveniji, je na ulice dežele suhe robe privabil 50 tisoč glavo množico od vse povsod.

Po sprevodu dvajsetih društev iz Ribnice, Kočevja in Sodražice ter nagovorih ribniškega župana Jožeta Levstka in predsednika tamkajšnjega turističnega društva Jožeta Zakrajška, je sejem odprl dr. Valentin Inzko, predsednik Sveta Koroških Slovencev in visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini. Ta je med drugim povedal, da so se ribniški rokodelci uveljavili povsod v svetu in izpostavil njihov izjemen pomen.

Predsednik Turističnega društva Jože Zakrajšek je med drugim povedal, da se obisk povečuje iz leta v leto.

Povabilu na sejem sta se odzval tudi župana pobratene italijanske občine Aercevie Andrea Bonovetti in koroške občine Žitara vas Jakob Štraus, predstavnika srbskega Zrenjanina in hrvaškega Krka. Seveda so v deželo suh robe in lončarije s prišli tudi župani sosednih občin.

12. Rokodelski festival

Hkrati je v Ribnici potekal 12. Rokodelski festival z rekordno udeležbo. Sicer je vseh stojnic okoli 500 in na 40 prikazujejo suho robo, izdelke iz lesa, s katerimi so Ribničani in okoličani preživeli skozi stoletja.

Tajnik Obrtne zbornice Ribnica Pavel Hočevar je povedal, da se danes predstavlja kar 65 rokodelcev iz vse Slovenije. Zaradi izjemnega zanimanja, sodelovati jih je želelo kar 100, bodo morali v prihodnje zaradi prostorske stiske razmisliti, kako bodo lahko sprejeli še ostale.

V popoldanskih urah, ko je kramarjenje (trgovanje) doseglo vrhunec, so se sredi trga in za zidovi gradu odvijale še številne družabne in kulturne prireditve.

Član Turističnega društva Ribnica Marko Modrej je med drugim povedal, da so tudi letos privabili rekordno število stojničarjev.

O sejmu

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali že v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imajo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva.

Gre za tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja tri leta beležijo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.

ZVOK
Pogovor z Markom Modrejem
Predsednik Sveta Koroških Slovencev dr. Valentin Inzko o Ribničanih
Predsednik TD Ribnica Jože Zakrajšek o sejmu
Tajnik Obrtne zbornice Ribnica Pavel Hočevar o Rokodelskem festivalu

Vir: radiokrka.com

Komentiraj