Ribnica

Reorganizacija kulturnega ministrstva ni nobena katastrofa, meni Janez Škrabec

Janez Škrabec

Janez Škrabec

Ribnica – Kaj tisti, ki polnijo proračun in ljubijo kulturo, menijo o ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo? Boj med podporniki in nasprotniki preoblikovanja kulturnega ministrstva je poln populizmov, meni velik podpornik slovenske kulture Janez Škrabec.

Škrabec in še pet vprašanih podjetnikov (Robert Pistotnik, Stojan Ščurek, Miha Istenič, Matjaž Pečovnik in Jure Jurček Cekuta) vsak po svoje iz svojega žepa podpira kulturo, a ne nasedejo trditvi, da bo zaradi zaprtja ministrstva ta dejavnost kakorkoli trpela.

Janez Škrabec iz Rika pravi

Na simbolni ravni je ukinitev samostojnega ministrstva za kulturo slaba, se z glasno množico nasprotnikov reorganizacije tega področja strinja velik donator za kulturo Janez Škrabec iz ribniškega Rika .

»Na vsebinski ravni je vprašanje, kaj se bo sploh spremenilo. Gotovo je tako na strani zagovornikov kot na strani nasprotnikov reorganizacije ministrstva veliko populizma. Kot davkoplačevalec in vlagatelj v kulturo menim, da bi bil najbolj primeren za financiranje kulture vavčerski sistem,«

pravi Škrabec. Po njegovi zamisli bi vsem ljudem razdelili javna sredstva za kulturo in potem bi se sami odločili, ali bodo ta denar porabili za nakup knjig, ogled opere ali obisk kina.

»Na podlagi predpostavke o pomenu kulture jo vse preveč ujčkamo, malo več tržne logike bi lahko spustili zraven, da bi preprečili množenje vedno novih agencij, ki plačujejo ljudi samo zato, da naprej delijo javni denar. Verjamem pa, da podjetju vlaganje v kulturo prinese veliko več kot vlaganje v šport,«

dodaja Škrabec.

Vir: finance.si

1 komentar

Komentiraj