Ribnica

Referendum o treh zakonih: V Ribnici so SDS, SD in ZARES predstavili svoja stališča

Ribnica – Bliža se 5. junij 2011, dan, ko bodo volivke in volivci na referendumu odločali kar o treh zakonih: Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Stranke Slovenska demokratska stranka, Slovenski demokrati in Zares – nova politika so v Ribnici predstavile svoja stališča in argumente za potrditev ali zavrnitev zakonov.

SDS – Prvo javno tribuno je v ponedeljek, 30. maja 2011, pripravila Obljubljanska regijska koordinacija SDS in Občinski odbor SDS Ribnica. O aktualni politični situaciji v Sloveniji so spregovorili: Jože Tanko, vodja poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, dr. Vinko Gorenak, poslanec SDS, predsednik Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje Državnega zbora Republike Slovenije ter France Cukjati, predsednik Sveta SDS, podpredsednik Državnega zbora Republike Slovenije. Vsi so bili enotnega mnenja in predlagali, da vse tri zakone na referendumu zavrnemo.

Jože Tanko med drugim opozarja, da je v predlaganih novih zakonih veliko nedoslednosti in da je to samo preusmerjanje pozornosti ljudi. Prav tako ima vlada napačen pristop, še manj primeren pa je čas, so prepričani v stranki SDS.

France Cukjati o pokojninski reformi pravi, da ne gre za pravo reformo, ampak le za kozmetiko zakona. Cukjati gleda naprej optimistično in verjame, da bodo lahko pripravili zakon, ki ga bodo podprli tako sindikati kot javnost. Rešitve ne vidijo v nenadzorovanem zaostrovanju upokojitvenih pogojev, temveč v ustvarjanju novih delovnih mest. Cukjati je na javni tribuni spregovoril tudi o Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. V stranki SDS ne zagovarjajo dela na črno, a pravijo, da predlagani zakon tega ne odpravlja, temveč zgolj predvideva višje kazni. Novi zakon pa posega na področje zasebnosti, ki je ni mogoče nadzirati, hkrati pa zmanjšuje vzajemno pomoč in solidarnost.

Vinko Gorenak je pri Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih opozoril, da bodite pozorni na to, kaj pomeni, če na referendumu obkrožite za oziroma proti. Za pomeni, da želite, da ostanejo arhivi zaprti, proti pa pomeni, da ostajajo odprti za javnost. Vladajoča koalicija trdi, da ne pozna vsebine arhivov, toda hkrati trdi, da bi z razkritjem arhivov lahko prišlo do ogrožanja življenja in varnosti posameznikov. Stranka SDS pravi, da slednje ne drži, ampak, da želi koalicija s tem le zaščititi ravnanja in dejanja nekaterih nekdanjih in še vedno aktualnih oblastnikov ter ohraniti njihovo brezmadežno politično kariero.

Stranka SDS tako svetuje, da na nedeljskem referendumu glasujete 3-krat proti trem slabim zakonom, slabi vladi in uničevanju Slovenije.

ZARES, SD – V torek, 31. maja 2011 pa sta stranki Slovenski demokrati in Zares – nova politika v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici pripravili javno razpravo o novi pokojninski reformi. V razpravi sta argumente o nujnosti sprejetja pokojninske reforme in razgaljene demagoške trditve zoper njo predstavila Breda Pečan, poslanka SD in poslanec Zaresa Franco Juri. Razpravo je povezovala mag. Andreja Škrabec. Podprtje pokojninske reforme so med drugim potrdili z argumenti, da bo pokojninska reforma prinesla pravičnost pri črpanju sredstev, se pravi, da tisti, ki ne bodo plačevali prispevkov ne bodo morali uživati teh sadov, plačevanje prispevkov bo tudi bolj transparentno, pokojnine bodo bolj varne, sčasoma se bodo tudi povečale. Prav tako pokojninska reforma ne ukinja kupovanja delovne dobe, le pogoji bodo bolj pravični. Ker se v Sloveniji rojeva vse manj otrok, starejših ljudi pa je vse več in slednji imajo tudi daljšo življenjsko dobo, je prav, da se podaljša tudi delovna doba, saj se bodo ljudje počutili bolj koristne, imeli bodo voljo do življenja in ne bodo v breme mlajšim rodovom.

Vir: radio1.si

Komentiraj