Ribnica

RC Ribnica je že četrto leto neustavljiva valilnica idej in projektov

Darinka Grmek Škulj s svojim izdelkom. Foto: Milan Glavonjić
Darinka Grmek Škulj s svojim izdelkom. Foto: Milan Glavonjić

Ribnica – Rokodelski center Ribnica je že četrto leto neustavljiva valilnica idej in projektov. Pod streho vsebinsko zapolnjene stavbe na robu naselja so svoj ustvarjalni kotiček pred tremi leti zasedli tudi udeleženci, žejni pletarskega in lončarskega znanja. Te dni so sklenili programsko izobraževanje. Do konca je vztrajalo 15 pletarjev in pet lončarjev, vseh šolarjev (v treh letnikih) pa je bilo 35 oziroma 20.

Darinka Grmek Škulj s svojim izdelkom. Foto: Milan Glavonjić

Darinka Grmek Škulj s svojim izdelkom. Foto: Milan Glavonjić

»Prvi koraki so za nami, pot do cilja pa je še dolga. Otipali smo protje, glino in druge materiale, prepoznali njihov vonj, jih vzljubili, a to ni dovolj. Vedno hočemo več, hočemo izpiliti poznavanje tehnike izdelovanja, najti ustrezne oblikovne rešitve, kupcu potrkati na vrata. Mojstrsko delo ni nikoli dokončano, svoj navdih črpa iz narave. Mi pa se hočemo vrniti k njej. Takšna je od nekdaj duša ribniška in ljudi tod okoli. Postaja tega projekta je pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije,« pričakuje Polona Grm Rigler, direktorica Rokodelskega centra Ribnica. Pohvalila je prizadevanje mentorjev, sicer uveljavljenih mojstrov suhe robe in lončarstva, ki so znanje tankočutno prenašali na slušatelje.

Do konca je vztrajalo 15 pletarjev in pet lončarjev, vseh šolarjev (v treh letnikih) pa je bilo 35 oziroma 20.

Ti so se s prizadevnostjo naučili ne le nekaterih osnovnih veščin večstoletne obrti, ampak so po stvaritvah sodeč, ki so jih pokazali na razstavi, postali pravi mojstri. Tudi Janko Marinč, profesor na Srednji šoli Kočevje: »Prav lepo sem se počutil med sošolci, razmere za delo, ki jih ponuja rokodelski center, lahko prikličemo le v sanjah. Ja, kar ugajalo mi je, da sem bil tokrat v vlogi učenca. Učitelji sicer vedno učimo druge, a se moramo za to nenehno izobraževati. Veliko sem pridobil, pravzaprav imel sem od koga. Mojstri, kapa dol!« Tudi upokojena zdravnica Darinka Grmek Škulj iz Velikih Lašč bo med poletjem pogrešala sošolce, zato komaj čaka, da se oktobra oglasi zvonec. Vodja projekta Katja Žagar je omenila široko paleto znanja, ki so ga pri izobraževanju dobili maturantje, še posebno pa poudarila posredovanje izkušenj osmih pletarskih mentorjev: Jožeta Belaja, Franca Žuka, Danice Benčina, Kristine Adamič, Janija Jakoba, Viliema Bitorajca, Janeza Mesariča in Tomaža Križaja. Lončarje je usposabljalo šest mentorjev: Brigita Mestek, Janez Bojc, Jakob Nosan, Janez Pogorelec, Eva Peterson Lenassi in Slavica Cvetek.

Vir: slovenskenovice.si, Milan Glavonjić

Komentiraj