Ribnica

Predsednik SLS Franc Bogovič ob obisku 38. Ribniškega sejma

Franc Bogovič v pogovoru z Gornikovem Francu.

Ribnica – Predsednik SLS Franc Bogovič se je v Ribnici na povabilo predsednika OO SLS Ribnica Luka Ilca udeležil 38. Ribniškega sejma suhe robe in lončarstva ter 14. Rokodelskega festivala. Predsednik OO SLS Ribnica Luka Ilc je predsedniku SLS Bogoviču razkazal sejemsko dogajanje na glavnemu trgu, ki je že tradicionalno rezervirano za suhorobarje in lončarje, s katerimi se je tudi srečal in pogovarjal, tako tistimi, ki se z rokodelstvom ukvarjajo ljubiteljsko, kot tistimi, ki jim ta dejavnost predstavlja glavni vir prihodka za preživetje. Omenjeni rokodelci so mu zaupali tudi konkretne težave, s katerimi se srečujejo, predsednik SLS Franc Bogovič pa je skupaj s predsednikom ribniškega odbora stranke Lukom Ilcem prisluhnil tudi uspešnejšimi ribniškimi podjetnikom, ki so razstavljali na sejmu.

Predsednik SLS Franc Bogovič ob obisku 38. ribniškega sejma:Tudi rokodelstvo lahko pripomore k izhodu iz krize, če Vlada RS ne bo več dušila podjetniške aktivnosti.

Predsednik OO SLS Ribnica Luka Ilc: “Kot že v zgodovini leta 1520 smo Ribničani tudi leta 2013 pripravljeni na upor proti poskusom dodatnega obdavčevanja.”

38. Ribniški semenj, Franc Bogovič,Luka Ilc, SLS (1)»Kljub zaostrenim gospodarskim razmeram in zgrešeni vladni fiskalni politiki, ki delovno – ustvarjalni del družbe duši z uvajanjem vedno novih davkov, rokodelci, obrtniki in podjetniki danes v Ribnici dokazujejo, da še niso izgubili ustvarjalnega naboja in da vsako, tudi krizno leto, navdušujejo s svojimi izdelki ,« je v Ribnici dejal Bogovič. Ob tem pa je opozoril, da so vsi ti rokodelci in obrtniki zelo občutljivi na vsak nespameten ukrep sedanje Vlade RS, ki na plečih tistih, ki še nosijo dodano vrednost v gospodarski aktivnosti, četudi na »drobno«, krpa državni proračun na račun brezvestnega trošenja države na drugi strani. »Vlada RS ni izvedla nikakršnega programa za spodbujanje obrtništva, podjetništva in gospodarstva nasploh in ni več dvoma, da tega sploh ni sposobna,« je dejal Bogovič ocenil, da Vladi RS ta segment ustvarjalne družbe pomeni le »molzno kravo«. Kljub temu, da je marsikateri rokodelec na Ribniškem sejmu izrazil občutek, da je rokodelstvo v Sloveniji prepuščeno samo sebi, je pozdravil njihovo delavnost, predvsem pa, da še niso izgubili upanja in so rezultati njihovega dela v obliki prečudovitih izdelkov suhe robe še vedno trden slovenski ponos.

Zgodovina ribniških obrtnikov oz. suhorobarjev sicer sega vse v čas cesarja Friderika III, ki je Ribničanom s Pravico krošnjarjenja, izdano leta 1492, dovolil neovirano prodajo lastnih obrtnih izdelkov. Takrat nova svoboščina je bila uvedena, ker naj bi si na tak način področje širše Ribnice zacelilo rane po opustošenju, ki so jih pustili turški napadi. Leta 1520 pa je oblast po tem, ko si je Ribnica že opomogla, želela omenjeno dejavnost obdavčiti. A so se Ribničani takrat temu uprli. Omenjene poskuse dodatnega obdavčevanja pa lahko nedvoumno povezujemo z današnjim dogajanjem leta 2013, ko želi Vlada RS obdavčiti tudi tam, kjer ni kaj za vzeti.

[oglas tip=”200×200″]Predsednik OO SLS Ribnica Luka Ilc je glede na zgodovinske izkušnje Ribničanov dejal: »Ribničani smo ponosni na svojo lastno obrt, ki našemu kraju omogoča lastno preživljanje, pa tudi krepi ustvarjalnega duha. Tako kot že v zgodovini leta 1520, pa smo tudi danes pripravljeni, da se poskusom dodatnega obdavčevanja upremo.«

Predsednik SLS Franc Bogovič je po obisku  38. Ribniškega sejma suhe robe in lončarstva ter 14. Rokodelskega festivala na pobudo predsednika OO SLS Ribnica Luka Ilca nadaljeval s srečanji v Ribnici in se pridružil članom Izvršilnega odbora SLS Ribnica na delovnem kosilu, na kateremu so razpravljali tudi o pripravah SLS Ribnica na lokalne volitve, ki bodo naslednjo jesen. V SLS Ribnica so nato zapisali, da na prihodnje volitve prihajajo s kandidatom za župana, a so pri imenu ostali skrivnostni.

1 komentar

Komentiraj