Ribnica

Pred ribniško občinsko stavbo podrli lipo

Stara lipa pred ribniško občinsko stavbo
Stara lipa pred ribniško občinsko stavbo

Ribnica – Občina Ribnica in JP Komunala Ribnica sta izvedli preventivno odstranitev resno poškodovane lipe, ki je mejila na visoko frekventno lokalno cesto, parkirišče in vhod v občinske prostore. Na njenem mestu bo že kmalu rasla nova mlada lipa.

Zob časa in spreminjajoči se zunanji vplivi so botrovali k neustavljivemu procesu odmiranja več let stare lipe, ki je do tedaj krasila neposredno okolico poslovne stavbe Občine Ribnica. Posek odmrlega drevesa je bil zato na žalost neizbežen in edina rešitev, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do nepričakovanega in nenadzorovanega odpada vej ali njegovega podrtja.

V jeseni bomo na mesto, kjer je sedaj rastlo staro drevo, posadili novo in mlado lipo, ki bo sveže obarvala mestno središče Ribnice.

Strokovna analiza stanja drevesa je namreč pokazala, da je glavni vzrok pešanja poškodba koreninskega sistema in koreničnika, na katerem odmrle celice, t. i. nekroze, in strohnjeni deli predstavljajo okoli 40 odstotkov obsega. Posledica tega je bila vidna votla notranjost ter odpadanje lubja in vej.

Komentiraj