Ribnica

Povečano število kaznivih dejanj na območju PP Ribnica

Poročilo za četrtek
Poročilo za četrtek

Ribnica – V zadnjem obdobju se je na območju Policijske postaje Ribnica, kot tudi na območju sosednjih policijskih  postaj, povečalo število vlomov v avtomobile, poslovne  objekte, vikende in stanovanjske hiše.

Policija

Obvestilo PP Ribnica

Značilnost vlomov v stanovanjske hiše je, da storilci odtujijo predvsem denar in nakit, če imajo priložnost odtujijo tudi  druge vrednejše predmete. V objekt običajno vstopijo  skozi okno ali balkonska vrata. Storilci kazniva dejanja najpogosteje izvršujejo v popoldanskem času oz.  zvečer, ko oškodovancev ni doma, kar kaže na to, da  predhodno opazujejo objekt. V nekaterih primerih se  storilci predhodno pripeljejo na dvorišče bolj osamljene stanovanjske hiše, navežejo stik z oškodovancem pod  pretvezo, da koga iščejo, kaj prosijo, kupujejo ali prodajajo, in si tako ogledajo hišo oz. poskušajo ugotoviti,  kdaj oškodovanca ni doma, in kasneje izvršijo kaznivo  dejanje, ali pa ga s tem zamotijo, da drugi storilec lahko  vstopi v stanovanjsko hišo in odtuji denar in druge  dragocenosti. Vse navedeno pomeni, da se storilci  dobro pripravijo na izvršitev kaznivega dejana, so pri  tem zelo predrzni in skrbno načrtujejo vse faze.

Ker za varnost svojega premoženja največ lahko naredite občani sami, vas pozivamo, da storite, kar se da  največ, da ne postanete žrtev kaznivega dejanja. S  tem poudarjamo pomen najrazličnejših samozaščitnih  ravnanj, kot so zaklepanje vrat, zapiranje oken, namestitev alarmov, videonadzornih sistemov, skrivanje in  zaklepanje vrednejših predmetov, kot so denar, nakit,  orožje …

Še posebej velja opozorilo tudi za ustrezno zavarovanje  parkiranih vozil na samotnejših gozdnih cestah, kjer  parkirajo gobarji, sprehajalci, nabiralci kostanja … in  ob prihajajočih praznikih, ko storilci oprezajo za parkiranimi vozili v bližini pokopališč in izkoristijo priložnost,  ko naletijo na odklenjena vozila ali na vidnih mestih opazijo torbe, denarnice in druge vrednejše predmete.

V zvezi navedenega vse občane naprošamo, da ste pazljivi, da varujete svoje premoženje, popazite tudi na lastnino sosedov, ko le-teh ni doma, ob pojavu neznanih oziroma sumljivih vozil in oseb, pa si poskusite  zapomniti čim več podatkov, s katerimi bi bili storilci  lažje odkriti npr. opis vozila, registrske tablice, opis oseb  in druge koristnejše podrobnosti ali pa pokličete policijo na tel št. 01 / 837 21 10, 113 ali anonimno številko  08012 00.

Za pomoč in sodelovanje se vam zahvaljujemo.

Pripravila:
Klemen Mohorič, pomočnik komandirja
Rudi TopoLovec, komandir policijske postaje, policijski inšpektor I

Komentiraj