Ribnica

Pevski zbor Lončar obeležil 60 let delovanja

Pevski zbor Lončar z dolenjevaškim župnijskim zborom
Pevski zbor Lončar z dolenjevaškim župnijskim zborom
Pevski zbor Lončar z dolenjevaškim župnijskim zborom

Pevski zbor Lončar z dolenjevaškim župnijskim zborom

Dolenja vas – Dolenja vas je imela v soboto, 8. decembra 2012, razlog za praznovanje, saj je njihov domači moški pevski zbor Lončar obeležil kar 60 let aktivnega kulturnega ustvarjanja.

Zborovodja Franc Trdan je pripravil raznolik program, kjer se je pelo tako slovenske ljudske kot tuje zborovske pesmi, občinstvo pa je z njimi odpelo tudi dve dalmatinski, ki sta bili sprejeti z ovacijami. Trdan je opomnil tudi na složnost, ki jo pokažimo po 22. letih samostojne države, zato so skupaj z župnijskim zborom odpeli še Slovenija, od kod lepote tvoje. Najbolj pa so Lončarji zažareli v svojih Žabah – ta pesem je bila na vseh njihovih koncertih nepogrešljiva in jo vedno odpojejo zelo suvereno.

Praznično soboto so naredili tudi gostje, Prifarski muzikanti, ki so prekinili snemanje videospota na Kostelu in v težkih snežnih razmerah prišli na dolenjevaški oder odpet svoje prepoznavne skladbe ter tako čestitali nagrajencem. Lončar je namreč prejel tudi jubilejno priznanja sveta območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Ribnica, ribniški župan pa jim je podelil tudi županovo priznanje ter z njimi odpel eno slovensko.

Lončarji so želeli župana za nastop opraviti v srajco, a so se pošalili, da tako velike ni bilo za najti, nakar jim je župan enako odvrnil, da njegova popolnjena postava kaže na to, da obilja v Ribnici ne manjka. Moški pevski zbor Lončar je dolga leta krojil kulturo v Dolenji vasi; pred 35. leti začel s srečanji zborov Zahodne Dolenjske ter se 30 let udeleževal pevskega tabora v Šentvidu. V zlatih časih ga je vodil zdaj že pokojni Tone Petek, osem let nato Alojz Osvald, zdaj pa domačin Franc Trdan, ki je štirinajstim pevcem ob koncu prazničnega večera izrekel priznanje, da so se pri zahtevnem programu res potrudili in da so v večeru zažareli, kot se za jubilante spodobi.
[oglas tip=”468×60″ p=”C”]
Vir: radio1.si

Komentiraj