Ribnica

Odprtje evropskega tedna mobilnosti 2021 v Ribnici

Evropski teden mobilnosti v Ribnici 2021

Ribnica – Leto je naokoli in Občina Ribnica se že četrto leto zapored z različnimi aktivnostmi priključuje vseslovenskemu projektu Evropski teden mobilnosti. Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe in v mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti, zato bomo z letošnjim sloganom “Živi zdravo. Potuj trajnostno” navijali za zdrave poti.

Namreč, kamorkoli se čez dan odpravite, na cilj pridete bolj sproščeni, zdravi in zadovoljni, če svojo pot opravite peš, s kolesom ali pa denimo z rolerji. Zakaj? Ker je potovanje brez avtomobila vedno povezano z gibanjem telesa, s svežim zrakom in z boljšim stikom z okolico. Aktivna mobilnost tako nadomešča potrebo po sproščanju in rekreaciji, hkrati pa je tudi poceni in tako rekoč idealna za krajše razdalje (hoja do 2 km, klasično kolo do 5 km, električno še veliko več). Prednosti aktivne mobilnosti smo najbolje spoznali v času epidemije koronavirusa, ko je aktivna mobilnost zacvetela tudi na naših ulicah.

Zato tudi zdaj združujemo moči in ohranjamo pozitivne trende!

V četrtek, 16.9.2021 ob 10. uri se je župan, g. Samo Pogorelc, v družbi državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo, direktorice občinske uprave, ravnateljice in ravnateljev, načelnice, direktoric in direktorjev javnih zavodov in predstavnikov policije s kolesi popeljal na tradicionalno krožno vožnjo skozi Ribnico.  Kolesarska ekipa se je na poti ustavila in pozdravila oskrbovance DSO Ribnica, najmlajše v Vrtcu Ribnica in šolarje v OŠ Ribnica. Vožnja pa se je zaključila s prihodom do nove brvi na Gallusovem nabrežju, ki smo jo prav na ta dan tudi uradno odprli.

V popoldanskem času  so se na stojnicah na Škrabčevem trgu predstavili Turizem Ribnica s turističnimi produkti, promocijo Ricikla in nove kolesarske karte, Knjižnica Miklova hiša s knjižnico pod krošnjami, Društvo upokojencev Ribnica s projektom Prostofer in z električnim vozilom Zoe, ki je namenjeno za prevoz starejših občanov občine Ribnica, Rent the Lifestyle z električnimi kolesi in športnimi rekviziti, podjetje Robotix d.o.o. z električnimi kolesi in skiroji, Zdravstveni dom Ribnica, ki je izvajal meritve telesne pripravljenosti, Policijska postaja Ribnica s promocijo varnega udejstvovanja v prometu, Društvo Triatlon klub Ribnica, ki je za najmlajše kolesarje pripravilo atraktiven kolesarski poligon in Žiga Bižal, ki je s pestrim glasbenim repertoarjem popestril celotno dogajanje.

V sklopu evropskega tedna mobilnosti se bodo v prihodnjem tednu izvajale še številne druge aktivnosti v šoli in vrtcu. Za šolarje OŠ Ribnica, POŠ Sušje in POŠ Dolenja vas se bo izvajal projekt PEŠBUS, s katerim se bodo učenci v šolo odpravili peš v organiziranih skupinah, po stalnem urniku in po domišljeno začrtanih poteh in prav tako bo za šolarje potekalo organizirano kolesarjenje po ribniški dolini.

Projekt ETM Ribnica pa zaključujemo z dnevom slovenskega športa, ki ga obeležujemo 23. septembra in prav na ta dan smo za občanke in občane pripravili pester program aktivnosti, zato lepo vabljeni, da se nam pridružite.

Več o programu na povezavi EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V RIBNICI 2021

Foto: Daniel Vincek, Robert Pintar

Komentiraj