Ribnica

Obnova železniške proge od Grosupljega proti Kočevju letos le do Lipovca

Obnova železniške proge od Grosupljega proti Kočevju letos le do Lipovca
Obnova železniške proge od Grosupljega proti Kočevju letos le do Lipovca

Ribnica – Gradbena dela na obnovi 120 let stare železniške proge od Grosupljega proti Kočevju se bodo letos ustavila tri kilometre od železniške postaje Ribnica, v Lipovcu. Za dokončanje proge do Kočevja državi ne uspe pridobiti še 19 milijonov evrov, a v vseh petih lokalnih skupnostih (Grosuplje, Dobrepolje, Velike Lašče, Ribnica in Kočevje) ob progi upajo, da se bo denar v proračunu za prihodnje leto le našel.

Obnova železniške proge od Grosupljega proti Kočevju letos le do Lipovca

Obnova železniške proge od Grosupljega proti Kočevju letos le do Lipovca

Dela na progi, v  prvi fazi od Grosupljega do Ortneka (36 kilometrov), so se začela leta 2008 in so končana ter tehnično prevzeta. Prvi del druge faze bo, kot je dejal Mihael Grah, vodja projekta obnove te železniške proge, šla pod streho do konca leta z obnovo proge med Ortnekom in Lipovcem (osem kilometrov) ter izgradnjo postajališč v Žlebiču in Ribnici.

Terminski plan obnove drugega dela druge faze (Lipovec-Kočevje v dolžini desetih kilometrov) pa je, kot že rečeno, zaenkrat na stranskem tiru. V Kočevju načrtujejo izgradnjo postajališča in industrijski tir 700 metrov od postaje proti območju kjer so nekatera tamkajšnja podjetja. V tretji fazi obnove, ki bo prav tako zahtevna, bodo vzdolž celotne proge od Grosupljega do Kočevja namestili signalno varnostno omrežje in telekomunikacijske naprave ter uredili 70 nivojskih prehodov, nekatere od obstoječih pa bodo ukinili.

[oglas tip=”200×200″]Na slovenskih železnicah so postregli z izračunom, da bi bila trenutna, tako naj bi bilo tudi v prihodnje, cena vozovnice z vlekom od Kočevja do Ljubljane 5,48 evra (avtobusna je 6,70), vožnja z vlakom na isti razdalji pa bi trajala uro in dvajset minut in bi bila hitrejša od avtobusne. Med Grosupljem in Ortnekom bo vlak vozil z hitrostjo 80 kilometrov na uro, nekoliko počasneje med Ortnekom in Žlebičem, od tod pa do Kočevja pa bi peljal tudi sto kilometrov na uro.

Sicer se na železnicah nagibajo, da bi potniški promet do Ribnice vpeljali preden se obnovi proga do Kočevja. V počastitev 120 letnice prihoda vlaka v Kočevje, bo 21. septembra vlak peljal iz Ribnice, kjer bo krajša slovesnost do Grosupljega. Tam bodo na Kolodvorski cesti v bližini železniške postaje pripravili osrednjo slovesnost.

Mihael Grah o delni vožnji

Mihale Grah o delih

Vir: radiokrka.com

1 komentar

 • Slovenija je razvojno in kot dokazujete navzven tudi mentalno zaostala. Namesto, da bi investirala za prihodnost se vrača v preteklost. Od Ribnice do Ljubljane se po mojem vedenju z avtomobilom lahko pride v 30min, če je cesta suha in promet tekoč.

  Sedaj pa se je investiralo silne desetine milijonov eurov zato, da se bo nekaj 5 mandeljcev (ker vsi ostali imajo hitrejši in bolj udoben prevoz po imenu avtomobil ali pa konec koncev tudi avtobus) na tej relaciji vozilo 1 uro in 20 min – v eno smer ?

  HAHAHA, neverjetni ste! Imate po novem kakšno novo tekmovanje, kdo predlaga čim bolj neumen projekt za čim večjo vsoto denarja?

  Vlaki so smiselni in rentabilni za dolge razdalje in malo postajališč, med velikimi mesti. Ne pa na tako rezdrobljenem ruralnem predelu, kjer so same vasi. Kako bodo pa ljudje prihajali do same železniške postaje, peš, po nekaj kilometrov, tudi pozimi? Sicer se v tem tisočletju v razvitem, prav tako pa tudi v “nerazvitem” svetu, gradijo hitre železnice, v te počasne, malo da ne parne, lokomotive pa se ne investira.

  Kot sem nedavno slišal so še avtobusi praktično prazni (vsaj izven prometnih “konic”). Avtobusi so kot taki zelo dobro javno prevozno sredstvo in tudi bolj udobni, saj se ustavljajo v vsakem selu, in so vsaj polovico hitrejši od tega novega “brzovlaka”.

  V kolikor ste že “morali” zapraviti to vsoto denarja bi bila boljša investicija v optimizacijo obstoječe cestne linije. Obvozi okoli naselij, glajenje ovinkov, pa bi bila pot med Ribnico in LJ še hitrejša.

  Kar solze mi prihajajo na plano, od smeha, kmalu za tem pa še od grenčine in žalosti.

Komentiraj