Ribnica

Na širših kočevsko ribniških kmetijskih površinah divjad lani povzročila manj škode

Kočevski gozd

Divje živali so lani na širših kočevsko ribniških kmetijskih površinah povzročile za 50 tisoč evrov škode, kar je za 15 odstotkov manj kot leto poprej. največji problem so divji prašiči, zaradi katerih škoda v dolgoročnem časovnem obdobju narašča.

Statistični podatki kočevskega Zavoda za gozdove kažejo, da je divjad na kmetijskih površinah in med domačimi živalmi lani povzročila za 15 odstotkov manj škode kot leto poprej. Največji škodljivci, ki so ”pridelali” 42 tisoč evrov škode, so divji prašiči, ostale živali pa so končnemu računu dodale še osem tisočakov.

Čeprav so na kočevsko-ribniškem območju kratkoročno zabeležili nižje številke, pa daljše časovno obdobje kaže, da odstotek škod narašča, je povedal Miran Bartol z Zavoda za gozdove. Razlog so divji prašiči, ki so iz leta v leto agresivnejši.

Največ škode so divje živali na območju, ki pokriva 30 lovišč in tri lovišča posebnega namena, povzročile leta 2008, ko se je številka ustavila pri 61 tisoč evrih, najmanj pa leto poprej, ko je bilo treba poplačati slabih 18 tisoč evrov.

Ukrepe za preprečevanje škod izvajajo lovišča v sodelovanju z oškodovanci. V ta namen imajo nabavljenih okoli 170 električnih pastirjev, ki jih nudijo v skladu z dogovori za zaščito poljščin. V loviščih sodelujejo pri tovrstni zaščiti lovci tudi s svojim opravljenim delom pri postavitvi in obnovi varovanj, v loviščih posebnega namena letno nudijo kmetovalcem za zaščito potreben nadomestni material.

S podobnimi zaščitnimi ukrepi bodo nadaljevali tudi v letošnjem letu, za 50 odstotkov bodo znižali le vzdrževanje naravnih zatočišč. Podobni načrti veljajo tudi za krmljenje živali. Lani so zanje porabili 1188 ton krme, kar je za 6 odstotkov več od načrtovanega in kar 16 odstotkov več kot leta 2008.

ZVOK: Miran Bartol o škodi divjadi

Vir: radiokrka.com

Komentiraj