Ribnica

Na Grmadi praznovali dve visoki obletnici – 50 let doma na Grmadi in 55 let TD Grmada

50 let doma na Grmadi in 55 let TD Grmada
50 let doma na Grmadi in 55 let TD Grmada

Obrnilo se je okroglih 50 let doma na Grmadi in petinpetdeset let ustanovitve Turističnega društva Ortnek-Velike Poljane, ki so mu dodali še ime Grmada. Grmada je namreč že takrat vabila številne izletnike in ljubitelje narave. Prvo domovanje društva je bilo v Koslerjevem gradu v Ortneku. Začetek je bil spodbuden, načrti lepi, vendar za tisti čas previsoko zastavljeni.

Leta 1958 je bil za predsednika izvoljen Alojz Škulj in bil kar 40 let sinonim za društvo in Grmado. Takrat je padla odločitev, da na Grmadi postavijo turistični dom. Člani društva, krajani in vojaki takratne jugoslovanske vojske so vložili veliko prostovoljnega dela. Odprtje doma je bilo 3. julija 1960. Velik pečat je Grmadi dal tudi France Modic, ki je društvu zapustil dragoceno fotografsko zbirko.

Sedanje vodstvo Turističnega društva nadaljuje bogato tradicijo, hkrati vpeljuje sveže ideje in kot pravi predsednica Mara Okorn, so rezultati že vidni.

V času kulturnega praznika zaživi njihova častitljiva šolska stavba, ob prvem maju na Grmadi zagori kres, zelo priljubljena je tudi vsakoletna prvomajska prireditev Po nagelj na Grmado. Vodijo akcijo Moja vas, lepa, urejena in prijazna. V društvu pravijo, da jim ni vseeno za videz njihove vasi in njene naravne in kulturne dediščine. Letos bodo organizirali že osmi kolesarski vzpon na Grmado, dan za tem, prvega avgusta četrti festival klavirskih harmonik, redno sodelujejo na Ribniškem sejmu, prirejajo božični pohod z baklami na Grmado.

V nedeljo, 20. junija 2010 je bila v domu na Grmadi nad Ortnekom osrednja slovesnost v počastitev obeh obletnic, doma in društva. Organizatorji so pripravili krajši kulturni program, podelili priznanja zaslužnim članom in prijateljem Turističnega društva Grmada, ki so jih prejeli: Podružnična osnovna šola Sušje za dolgoletno sodelovanje na področju kulture, Janez Lovšin, oče tradicionalnega kolesarskega vzpona na Grmado, ki bo letos osmič, Prostovoljno gasilsko društvo Velike Poljane za pomoč pri organizaciji raznih prireditev in upravitelja doma na Grmadi, Štefka in Dušan Golob, o katerih je predsednica društva Mara Okorn povedala, da ‘hvala bogu’, da ju imajo, saj so z njima zelo zadovoljni. Štefka Golob je v ta namen spekla torto, s katero so se posladkali vsi obiskovalci doma. Čeprav je bilo na Grmadi to nedeljo deževno, megleno in zelo hladno, so bila srca prisotnih topla, vzdušje pa prazniku ob tem jubileju primerno.

Vir: radio1.si

Komentiraj