Ribnica

Na 6. festivalu klavirskih harmonik 2012 na Grmadi tekmovalo le 5 harmonikarjev

6. festival klavirskih harmonik na Grmadi
6. festival klavirskih harmonik na Grmadi
6. festival klavirskih harmonik na Grmadi

6. festival klavirskih harmonik na Grmadi

Grmada – Turistično društvo Grmada je v nedeljo, 29. julija 2012 k priljubljeni izletniški točki na Grmadi nad Ortnekom privabilo precej ljubiteljev vsestranskega instrumenta, klavirske harmonike.

Nekaj po 13. uri so nad stičiščem treh občin, Ribnice, Dobrepolja in Velikih Lašč zadonele harmonike. Letos se je tekmovanja udeležilo pet tekmovalcev in sicer: Lojze Osterman iz Cerkelj na Gorenjskem, Tamara Medved iz Horjula, Igor Ponikvar s Turjaka, Neja Debeljak iz Praproč nad Ortnekom in Primož Ogrinec iz Velikih Lašč.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Slavica Marinkovič, Sašo Balovski in Franci Malavašič, vsi učitelji glasbe, je ocenjevala težavnost, interpretacijo, muzikalnost in tehnično izvedbo izbranih skladb. Vsak tekmovalec je zaigral tri skladbe, od katerih je morala ena biti narodna. Kot je povedal idejni oče tekmovanja, Andrej Ambrožič, je namen festivala tudi ohranjanje narodne glasbe in ljudskega izročila.

[oglas tip=”180×150″]Po tekmovalnemu delu in pred podelitvijo priznanj sta letos znova nastopili talentirani domačinki Neja in Lenča Debeljak. Najvišjo ocene strokovne komisije je dobila Neja Debeljak, ki je tako tretje leto zapored osvojila dvojni naslov. Obiskovalci festivala namreč izbirajo najbolj simpatičnega izvajalca, kjer je Neja znova prepričljivo zmagala, drugi je bil po mnenju strokovne komisije Primož Ogrinec, ki je bil razglašen tudi za najbolj obetavnega izvajalca, tretji pa Lojze Ostarman. Vsi nastopajoči so prejeli spominske plakete, dvojna zmagovalka denarno nagrado, najobetavnejši pa kipec, ki ga je izdelala Ana Češarek iz Dolenje vasi.

S festivalom je bila zadovoljna tudi predsednica TD Grmada Mara Okorn, ki pravi, da si sicer želijo več tekmovalcev, hkrati pa dodaja, da ostajajo zvesti začrtani poti, ki temelji na kvaliteti, saj se le tako lahko z leti festival razvije v enega večjih tovrstnih dogodkov v Sloveniji. Takšnega mnenja je bil tudi član žirije Franci Malavašič, ki je skupaj z ostalimi člani žirije razmišljal o spremembi datuma festivala, saj je zadnji julijski oz. prvi avgustovski vikend sredi počitnic in dopustov.

Kako se bodo glede datuma organizatorji odločili, bo jasno do novega leta. Viden pa je napredek tekmovalcev in profesionalen pristop organizatorja. Prireditev je šesto leto zapored s humornimi vložki vodil Marko Modrej, ki je poskrbel, da sta dve uri prijetnega druženja na Grmadi minili kot bi trenil.

Vir: radio1.si

Komentiraj