Ribnica

Na 35. ribniškem semnju preko 20.000 obiskovalcev

35. Ribniški semenj

35. Ribniški semenj

Ribnica – Turistično društvo Ribnica je danes, 5.9.2010 v Ribnici organiziralo že tradicionalen Ribniški semenj. Letošnji sejem suhe robe in lončarstva je bil že 35. zapovrstjo, v njegovem okviru pa je potekal tudi že 11. Rokodelski festival in 1. suharobarske igre.

Z mimohodom domačih društev v Ribnici so odprli 35. sejem suhe robe in lončarstva. Sejem v Ribnici je prišlo pogledat in tudi kaj kupit nekaj 20. tisoč ljudi, na njem so je predstavilo 71 rokodelcev iz vse Slovenije ter 65 tistih, ki prikazujejo, kaj se vse lahko naredi iz lesa, nekoč in danes.

Slavnostni govornik je bil evropski poslanec Milan Zver, ki je med drugim dejal, da je ribniška dolina z okolico s tem sejmom poskrbela ne le za svojo promocijo, temveč bolj za ohranjanje kulturne dediščine, ki v evropski skupnost postaja najbolj trden steber nekega naroda. Gost sejma je tudi župan pobratene občine Arcevia iz Italije in prvič tudi predstavniki občine Zrenjanina iz Srbije. Vseh stojnic, tudi z vse mogočo šaro, je bilo preko 500. Skratka na semenji dan je »ruobe vsake suorte, kar si ju ranku zmisl’t muor’te«.

Novost letošnjega sejma, ki se je kot običajno pričel že dopoldan s sprevodom po glavni ulici, so bile 1. suhorobarske igre, na katerih so se pomerile 6-članske ekipe vaščanov ribniških vasi: Slatnik, Gorenji Lazi, Breg in z območja Grmade. V seštevku točk vseh štirih zabavnih iger: prodajanju suhe robe, kvizu, natikanju oboda na škaf in lovljenju zlate ribice po gradu, se je najbolje odrezala ekipa Grmade, sledil ji je Slatnik, tretje mesto na tekmovanju, na katerem je uspešnost tekmovalcev ocenjevala komisija, ki so jo sestavljali: ribniški župan Jože Levstek, humorist Franc Petek iz Hrovače in evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je bil tudi slavnostni govornik ob otvoritvi sejma, pa so zasedli Bržani.

Novost pa je letos spremljala tudi Rokodelski festival, ki ga je že tradicionalno organizirala Območna obrtna zbornica Ribnica. Festival je letos prvič potekal na dvorišču Rokodelskega centra, novost prireditve, na kateri se je na stojnicah predstavilo kar 60 rokodelcev iz vse Slovenije, pa je bilo Srečanje tradicionalnih slovenskih lončarjev iz vse Slovenije. Srečanje so organizirali v sodelovanju s sekcijo za domačo in umetnostno obrt pri GZS, udeležilo pa se ga je skupno 11 lončarjev z območja Ribnice, Prekmurja in Komende.

Med spremljajočimi prireditvami so si obiskovalci sejma lahko ogledali koncerta KD Godba Sevnica in skupine Apostoli ter nastop ribniških mažoret in prikaz znanja šolanja psov, deležni pa so bili tudi zabavnega programa, ki ga je organiziral Ribniški študentski klub. Tako kot običajno so bile v času sejma na ogled tudi številne razstave, novost za obiskovalce pa je bil pogled na Ribnico z zvonika ribniške cerkve, ki jim ga je omogočilo Društvo katoliške mladine Ribnica.

ZVOK
Marko Modrej
Jože Zakrajšek
Jože Levstek

VIDEO

Vir:radiokrka.com. ribnica.info in dolenjskilist.si

Komentiraj