Ribnica

Na 3. tradicionalnem pohodu »Z znanimi Ribničani na pot«

Karel Andoljšek, pranečak Petra Kozine

Karel Andoljšek, pranečak Petra Kozine

Ribnica – Tokrat že tretji pohod »Z znanimi Ribničani na pot«, ki je potekal v soboto, 23. oktobra 2010 je bil v znamenju dveh pomembnih Ribničanov – Janeza Podboja in Petra Kozine.

Pohodniki so se zbrali pred rojstno hišo Janeza Podboja, nekdanjo dobro poznano Cenetovo gostilno, letos namreč mineva 100 let od njegove smrti. Cenetovega gospoda, ki je prvi zapisal t.i. Ribniško himno, je predstavila slavistka Darinka Suljević. Iz Ribnice je na poti mimo Ugarja in Zalužja vse do »Lončarije« pohodnike spremljal pogled na še nekoliko megleno Ribniško dolino in Veliko goro v lepih jesenskih barvah.

V Dolenji vasi je župnik Branko Potočnik gostoljubno razkazal cerkev Sv. Roka, mladi ministranti pa so natočili toplega čaja. Prijetno ogreti so pot nadaljevali proti rojstni hiši Petra Kozine sredi Dolenje vasi, slovenskega podjetnika in ustanovitelja tovarne Peko, v Tržiču. Njegov pra-pra nečak Karel Andoljšek je z obiskovalci delil ponos in spomin na slavnega prednika, ki je nesrečno preminil pred 80 leti. Ob slovesu od lončarske vasi so se ustavili še pri Bojčevih, družini, ki se že več kot 200 let ukvarja z lončarstvom. Poleg prikaza podedovanih spretnosti na lončarskem vretenu je tudi zadišalo po ocvirkovi potici in žlahtni kapljici. Devet ur dolg sprehod se je zaključil z obiskom kapele sv. Marjete, v Otavicah pa je Gostišče Andoljšek pripravilo kosilo z ribniško trojko in jabolčnim zavitkom.

Vir: radio1.si

Komentiraj