Ribnica

Minister za gospodarstvo, turizem in šport na delovnem srečanju v Ribnici

mag. Dejan Židan, župan Samo Pogorelc, minister Matjaž Han (foto: Daniel Vincek)

Ribnica – V sredo, 11. oktobra 2023 so v Ribnici gostili Matjaža Hana, ministra za gospodarstvo, turizem in šport, mag. Dejana Židana, državnega sekretarja z ekipo, predstavnike Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije in vse najvišje predstavnike podpornega okolja s področja rokodelstva.

V Rokodelskem centru Ribnica je potekal javni posvet »Program za izvajanje in razvoj rokodelstva – priprava sistemskih ukrepov«, na katerem so sodelovali Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, Tina Peček, direktorica Javnega zavoda Rokodelski center Ribnica, Franc Stanonik, vodja Sektorja za domače storitve, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Kati Sekirnik, vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije (Rokodelski center DUO Škofja Loka), Blaž Cvar, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in dr. Tomaž Simetinger, predstavnik Zveze društev upokojencev Slovenije.

Javnega posveta so se udeležili tudi mag. Karla Pinter, generalna direktorica Direktorata za notranji trg, Danijel Lamperger, generalni direktor OZS in Jernej Bortolato, predsednik Sekcije za domačo in umetnostno obrt OZS.

Tema današnjega pogovora je bila namenjena rokodelstvu, ki je po večletnih prizadevanjih dobilo svoj krovni zakon – Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva, to pa je tudi prvič, da se rokodelstvo omenja v zakonu. Namen današnjega srečanja pa je, da smo korak bližje k oblikovanju prvega dvoletnega Programa za ohranjanje in razvoj rokodelstva, ki ga bo vsaki dve leti oblikovalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in bo podlaga za sistemske ukrepe. Javnega posveta so se udeležili številni rokodelci širom Slovenije, ki so predstavili svoje delovanje in podali različne pobude na oblikovanje skupnega programa.

Posvet je ob zaključku sklenil minister Matjaž Han, ki pravi, da je “Zakon o slovenskem rokodelstvu velik korak naprej. Nanj smo lahko ponosni dvakrat: ima ga malokatera država in ni nepomembno, da je bil v Državni zbor RS sprejet soglasno. Vaše predstavljene pobude in predloge rešitev bomo na ministrstvu v čim večji meri vključili v program. To bo naša osnova za ukrepe in finančno podporo rokodelstvu. Naš skupen cilj je, da rokodelstvu povrnemo vrednost in to znanje in veščine zapustimo tudi za naše naslednje generacije. Obenem pa ga želimo razvijati, saj je pomembno za gospodarstvo, turizem in kulturo.”

Po posvetu je potekal skupen ogled festivala »Rokodelci za rokodelce«, na katerem so člani konzorcija, rokodelski centri iz Veržeja, Škofje Loke, Slovenske Bistrice, Slovenj Gradca, Litije, Moravč, Idrije, Rogatca in Ribnice, predstavljali svojo dejavnost in izvajali raznolike delavnice. Različni ponudniki iz različnih okolij, pa vendar vsi z enakim ciljem. Ohraniti slovensko rokodelstvo, srčno in unikatno, na katerega smo lahko vsi zelo ponosni.

Vir: ribnica.si, foto: Daniel Vincek

Komentiraj