Ribnica

Likovna zbirka Riko: Dve strani dotika Alena Ožbolta

V ospredju Janez Škrabec v pogovoru z Zdenko Badovinac.
V ospredju Janez Škrabec v pogovoru z Zdenko Badovinac.
V ospredju Janez Škrabec v pogovoru z Zdenko Badovinac.

V ospredju Janez Škrabec v pogovoru z Zdenko Badovinac.

Ribnica – Prvi dotik prijaznosti je bil v četrtek, 13. decembra 2012 v prijetnem zgodnjem večeru, ko smo se v proizvodnih dvoranah podjetja Riko hiše predajali opoju lesa in si ogledali tehnološke dosežke lesene gradnje Riko Hiš. Ob tem so  modularno leseno hišico predali mladi Katji iz Dupleka, ki jo pestijo hude pljučne težave in slabi življenjski pogoji. Njeno novo hišico, ki so jo izdelali v Riko Hišah, so omogočili Zveza prijateljev mladine, Tovarna bovdenov in plastike Lenart, Društvo staršev otrok s posebnimi potrebami, Cirius Kamnik, Lions klub Maribor, NLB in občina Duplek.

Drugi dotik smo doživeli zvečer v Galeriji Miklova hiša, kjer je potekalo že  tradicionalno prednovoletno srečevanje. Gostitelj, podjetje Riko, d.o.o. je na ogled postavil že deveto razstavo izbora del iz Likovne zbirke Riko, tokrat z umetnijami Alena Ožbolta.

Dve strani dotika, razstavo izbora del Iz Likovne zbirke Riko je odprla Zdenka Badovinac, direktorica Moderne galerije in Muzeja za sodobno umetnost Metelkova.

Alen Ožbolt, eden najvidnejših in prepoznavnih sodobnih slovenskih umetnikov v svojem opusu prepleta različne teme, umetniške postopke, metode, tehnike,  razmisleke in tudi učinke, ne da bi se vsebinsko, vrednostno, estetsko, tehnično, funkcionalno, materialno in tudi medijsko omejeval in zamejeval. V njegovem delu vselej odseva zavest o fizičnem, intimnem, družbenem, kulturnem, lingvističnem in še kakšen drugem prostoru, odtenku in pomenu, je ob odprtju povedala kustosinja Polona Lovšin.

Razstava v Galeriji Miklova hiša fragmentira raznolik opus Alena Ožbolta. Izpostavlja namreč dela iz različnih časovnih, prostorskih in vsebinskih konstelacij ter jih zaokrožuje v novo postavitev, ki spodbuja,  kot večkrat tematizira Ožbolt, emigracijo v videnje, v gledanje  za novo imaginacijo, doživljanje in novo resničnost,  kar je bistvo v umetnosti, v umetnosti kot resnici.
[oglas tip=”468×60″ p=”C”]
Podjetje Riko in Galerija Miklova hiša od leta 2004 sistematično predstavljata Likovno zbirko Riko, vsakokrat z izborom del. Likovna zbirka Riko je zasebna umetniška zbirka pod korporativnim okriljem podjetja Riko. Preko 300 slikarskih in kiparskih del najpomembnejših umetnikov od konca 19. stoletja do danes ne predstavlja zaključene celote, temveč z zavezanostjo sistematičnemu zbirateljstvu, z jasno zbirateljsko politiko in mecensko držo zasleduje in podpira presežke slovenske sodobne umetnosti. Širjenje obsega s kontinuiranimi odkupi, rezidenčno stanovanje v Parizu, redne predstavitve ter živi stik z umetniki ji izrisujejo svojevrsten značaj in pomen v slovenskem kulturnem prostoru in tudi širše.

Polona Lovšin o likovni zbirki Riko
Alen Ožbolt o razstavi

Vir: radio1.si

Komentiraj