Ribnica

Leteči Primož Tanko iz Nemške vasi

Primož Tanko
Primož Tanko
Primož Tanko

Primož Tanko

Ribnica – Primož Tanko je 20-letni gradbenik iz Nemške vasi, ki se že pet ukvarja s kolesarjenjem, če smo bolj natančni, z disciplino, ki se imenuje »dirt jumping«.

Kaj sploh je dirt jumping?

Gre za disciplino, ki ima svoje korenine v motokrosu, BMX-tekmovanjih in gorskem kolesarstvu. Kot samo ime discipline pove (dirt – zemlja, jumping – skakanje) je dirt jumping šport, kjer tekmovalci na poligonu z grbinami, oblikovanimi v glavnem iz zemlje, skačejo s kolesi in v skoku poizkušajo izvesti čem več trikov oziroma kombinacijo trikov. Sodniki so pri izvedbi trikov pozorni na samo izvedbo in zahtevnost trika, višino skoka in pravilen položaj telesa med izvedbo. Tekmovalci pri dirt jumpingu uporabljajo tudi specialna kolesa, ki imajo bistveno nižje težišče, so brez menjalnika in imajo samo zadnjo zavoro.

Primož se udeležuje tudi tekmovanj. Žal je v Sloveniji za to disciplino malo zanimanja, saj imajo spodobno pripravljene proge le v Mariboru in Tržiču, zato med majem in septembrom pogosto zaide na tekmovanja v Avstrijo, na Hrvaško, Madžarsko in Italijo, kjer, kot sam pravi, nabira pomembne izkušnje na mednarodni ravni in se od vrhunskih tekmovalcev uči novih trikov.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Da je na pravi poti, dokazujejo tudi osvojena mesta. Lani je bil praktično na vsaki tekmi na odru za zmagovalce, letos pa je osvojil drugo mesto in dvakrat tretje. K lažjemu nastopanju mu s sponzorstvom pomagajo Madnes Shop, Bikemania, KK Ribn’čan in, seveda, ata in mama. Ker gre za šport, kjer tekmovalci s kolesi skačejo tudi 12 in več metrov visoko, so seveda prisotne tudi poškodbe. Primož je do sedaj imel srečo, saj si je v petih letih zvil »le« desno koleno in počil ključnico. Kljub poškodbam, ki slej ko prej doletijo skoraj vsakega tekmovalca, pa ga to ne gane. Pravi, da je dirt jumping zanj kot droga in da lahko trenira tudi po cel dan, če ima le čas za to.

Vir: Rešeto, november 2012, Jurij Kožar, foto: kkribncan.si

2 komentarja

Komentiraj