Ribnica

Lesarji o težavah v deželi suhe robe

Ribnica – V Rokodelskem centru v Ribnici so včeraj, 24.3.2011 predstavniki desetih srednji šol, ki izvajajo tudi program za poklic mizar, srednjih šol za lesarske tehnike in šol s programom 3 plus 2, vzeli pod drobnogled vpis v te šole.

Ne le na Kočevskem, kjer se bo letos za mizarja izučilo šest dijakov, ampak tudi v drugih šolah ni velikega interesa za ta poklic. Ravnatelji šol so lahko zadovoljni, da se je vpad vpisov ustavil; v srednjo šolo Kočevje naj bi jih prihodnje leto sprejeli šest, a kot je dejal ravnatelj Matjaž Nosan, mest je nekaj.

Igor Milavec iz Gospodarske zbornice Slovenije je poudaril, da je bilo lesarstvo 18 let potisnjeno na rob. Kot panoga, ki ni bila v dobri kondiciji, ni prinašala večje dodane vrednosti, zato je izgubljala na konkurenčnosti.

Nova medresorska komisija, v kateri so tudi predstavniki gozdarjev in lesarjev skušajo z vrsto ukrepov omiliti težave. Predvsem tistih hitrih, ki bi ustavili izgubo delovnih mest, hkrati pa, kar bo sicer težja naloga, z dolgoročno politiko iskati dolgoročne ukrepe, v smeti, kot jo ima Avstrija. Tam je lesarska veriga na območju cele države dobila prednostno vlogo pred drugim.

ZVOK: Nosan Matjaž o lesarstvu

Vir: radiokrka.com

1 komentar

Komentiraj