Ribnica

Kvartet flavt Nimfe razvnel poln skedenj Škrabčeve domačije

Kvartet flavt Nimfe v Škrabčevi domačiji

Kvartet flavt Nimfe

Hrovača –  Tina Čelič, Maruša Grošelj in domačinki Kaja Lešnjak ter Barbara Gorše, ki so se povezale v zanimivo ime Nimfe, so v petek, 19. novembra 2010, v skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pod okriljem Glasbene mladine Slovenije pripravile izvrsten koncert.

Pod vodstvom prof. Milana Švagana so dekleta delovala dve leti, zdaj pa se izpopolnjujejo pri različnih profesorjih. Njihov repertoar obsega dela različnih stilnih obdobij. Za seboj imajo že vrsto nastopov, tako solističnih kot v kvartetu. So zelo ustvarjalne in ambiciozne, kar potrjujejo tudi rezultati državnih in mednarodnih tekmovanj, ki se jih udeležujejo kot solistke. Na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov (2009) je v kategoriji komornih skupin s pihali kvartet flavt Nimfe prejel zlato priznanje (99 točk) in drugo nagrado.

Koncertni cikel Glasbene mladine predstavlja serijo večernih koncertov v različnih slovenskih krajih, kjer se predstavijo izbrani mladi slovenski glasbeniki ali lokalne glasbene skupine. Med kriteriji za izbor izvajalcev za ta program sta poleg starosti (do 25 let) in izvajalske kvalitete pomembna še izvirnost koncertnega sporeda ter upoštevanje slovenske in sodobne ustvarjalnosti. V dosedanjih devetnajstih sezonah je na 481. koncertih cikla nastopilo 282 mladih izvajalcev, ki so krstili kar 53 novitet slovenskih skladateljev.

Da je bila za petkov koncert izbrana Ribnica, je botrovalo tudi dejstvo, da sta odlični flavtistki Kaja in Barbara domačinki.

Kaja se je flavto začela učiti v Glasbeni šoli Ribnica pri prof. Jani Čadež, zaključila pa jo je pod mentorstvom Metke Pritežnik. Trenutno je študentka drugega letnika AG, v razredu red. prof. Karoline Šantl Zupan. Barbara je glasbeno pot ravno tako začela v GŠ Ribnica pri obeh omenjenih profesoricah, trenutno študira na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, pri prof. Dieterju Fluryju.

Nimfa sicer predstavlja v grški mitologiji lepo, mlado ženski podobno bitje, ki živi v gozdu ali v vodi. Tina, Maruša, Kaja in Barbara sicer ne živijo v gozdu oz. vodi, so pa lepe, izvrstno igrajo in pred njimi je še dolga, bogata glasbena pot.

Tekstin foto: Marko Modrej

Komentiraj