Ribnica

Komandant France Sever Franta – Past na Menini planini

Past na Menini planini

V skednju Škrabčeve domačije v Hrovači pri Ribnici je bila v petek, 16.4.2010 predstavljena knjiga spominov na boje na Štajerskem in Koroškem Past na Menini planini, ki jih je zapisal komandant France Sever Franta.

Kar lepo število ne le tisih tistih, ki stavijo na vrednote NOB je prišlo prisluhniti spominskim zapisom 87 letnega, a čilega, iskrivega in zelo komunikativnega Frante o tem, kako je na Menini planini z izvrstno taktiko prelisičil XIV. SS divizijo. « Imeli smo pogum, hotenje in moralo. In uspeli za domovino, « je priljubljeni komadant svoje spomine obujalal v pogovoru v pogovoru z Jožetom Volfandom, urednikom knjige, ter z Jožetom Voznyjem, režiserjem, dramaturgom, bivšim televizijcem in predsednikom uprave Ustanove Franca Rozman Staneta.

Prebiti se z Menine, nič čakati! Takšno je bilo povelje 13. marca 1945. Komandant pri dvaindvajsetih letih, najmlajši v operativnem štabu dveh brigad je bil takrat Franc Sever Franta. Toda v grosupeljsko četo je vstopil že leta 1941, ko mu je bilo osemnajst let. Če je bil na Menini mlad komandant, pa je bil v resnici že med najstarejšimi partizani.

Zagotovo bi že takrat napisal v uvod h knjigi Past na Menini planini stavek, ki ga zdaj beremo: Če imaš brezmejno vero v sebe in svoj prav, boš zanesljivo zmagal. Tako čuti njegovo čisto partizansko srce. Narodnoosvobodilni borbi v zdajšnjih časih nekateri še kar naprej lepijo predvsem ali samo etikete, ki z njenim poslanstvom in zgodovino nimajo veliko skupnega. To kaže jasnina avtorjeve, komandantove vere v partizanski boj, v borce in občečloveške vrednote.

Po osvoboditvi po študiju je služboval kot načelnik lovske divizije na aerodormu Batajnica in postal komandant te zrakoplovne baze, nato je bil premeščen v Zagreb kot komandant zrakoplovne baze Pleso. Pred izstopom iz JA je bil pomočnik komandanta zrakoplovnega korpusa v Zagrebu. Kot polkovnik letalstva se je vpisal na ekonomsko fakulteto v Zagrebu, jo končal, nato pa je bil trinajst let generalni direktor Aerodroma Ljubljana Pula (Pulj). Upokojil se je kot direktor Inex Adrie Airways.

ZVOK: Franc Sever in njegovo mnenje

Vir: radiokrka.com

1 komentar

  • Partizanski komandant Franc Sever – Franta, letalski polkovnik JLA, ki se je ob koncu vojne pogajal tudi o predaji ustašev, je na RTV SLO 1, v nedeljo zvečer 14.04.2013, med drugim povedal, da so mu po vrnitvi iz študijev in bivanja v SZ, po končani 2. svetovni vojni, ob vrnitvi v Beograd, ko je povedal, kakšen režim in težko življenje ljudi je videl v SZ, najprej zabičali, da mora o tem molčati, saj mu je tudi Matija Maček visok komunistični funkcionar in vodja slovenske OZNE tudi dejal:
    »Če bi to, kaj se dogaja in kako se živi v SZ, povedali ljudem, ne bi šel nihče v partizane!«
    http://tvslo.si/predvajaj/intervju-franc-sever-franta/ava2.163832398/

Komentiraj