Ribnica

Kočevsko-ribniški forum: Na delovnem mestu mora vsak narediti več, kot je nujno

Kočevsko-ribniški forum v Škrabčevi domačiji

Kočevsko-ribniški forum v Škrabčevi domačiji

Hrovača – Liberalizacija trga dela je nujna. Vsak mora postati bolj odprt in pripravljen na delovnem mestu narediti več, kot je nujno, je včeraj, 23.5.2012 podjetnikom v polni dvorani Škrabčeve domačije v Hrovači na Kočevsko-ribniškem forumu Financ povedala Marta Turk, predsednica gospodarske zbornice osrednjeslovenske regije.

»Slovenija se boji tujih naložb, a prihaja čas, ko bo treba začeti povsem drugače razmišljati. V sili hudič muhe žre, in ko si na dnu, kot smo mi zdaj, se lahko od tal samo odženeš,« je poudaril Janez Škrabec, direktor Rika . Zavzema se za večjo liberalnost, takšno razmišljanje se zdi dobro podžupanji kočevske občine Lilijani Štefanič, ki pravi, da bi ga morali uporabiti tudi v javnem sektorju. »Varčevalne ukrepe bi spremenila v podjetniškem slogu, da bi lahko javni zavodi odpuščali slabe delavce, dobre pa nagradili,« predlaga Štefaničeva.

Primeri dobre prakse

Na forumu so o svojih podjetniških izkušnjah in načrtih spregovorili Bojan Janeš iz Anis Trenda , Aleš Knavs iz Rika Ekos in Simon Kovač iz podjetja Kolpa , ki ima v Osilnici hotel in športni center Kovač. Plačevanje prevoza na delo in dodatke za malico so po besedah Bojana Janeša iz družbe Anis Trend uravnilovka, torej nagrada tistim, ki delajo slabo, zato bi ta denar raje porabil za plačevanje učinkovitih delavcev.

Malim podjetjem bi koristilo, da bi država spodbude še bolj intenzivno usmerila v povečanje izvoza, tudi tako, da bi sofinancirala skupen nastop na največjih sejmih, ki si ga manjša podjetja ne morejo privoščiti, pravi Aleš Knavs iz Rika Ekos. V Osilniški dolini, od koder je Simon Kovač, pa imajo težave s staranjem prebivalstva. Mlade družine bi lahko pritegnili na primer tako, da bi jim v uporabo za poslovne namene prepustili neizkoriščena zemljišča, ki so v lasti lokalnih skupnosti, meni Kovač.

Vir: finance.si

Komentiraj