Ribnica

Kardinal Franc Rode je bil gost četrtkovega večera na Škrabčevi domačiji

Kardinal Franc Rode - gost četrtkovega večera v Škrabčevi domačiji
S kardinalom Francem Rodetom se je na Škrabčevi domačiji pogovarjala urednica portala AirBeletrina Manca G. Renko.

Kardinal Franc Rode je bil tretji gost letošnjih mesečnih snidenj v skednju Škrabčeve domačije. V pogovoru z zgodovinarko Manco G. Renko je odstrl del svoje pastoralne in življenjske preteklosti in nakazal prihodnost, večer pa je predvsem razkril kardinala kot človeka, ki mu je kultura del vsakdana.

Hrovača – »Smisel življenja je, da se človek nenehno spreminja. Spreminjati se mora v svojem srcu, to pomeni,tako postajaš revolucionar. Ja, to je edina resnična revolucija, ki naj traja, » je uvodoma poudaril Rode.

Neizogiben del pogovora so bile tudi dobro leto aktualne begunske poti. Z njimi naj bi bili povezani tudi stampedi napadov na kristjane po Evropi. Je to nezaslišano ali gre v skrajnem primeru za logično reakcijo islama, ki je teptan s strani zahoda.

Rode se je vprašal, kako to, da muslimanov ne vleče v bogate arabske države. “Ključno vprašanje je, zakaj jih vleče v Evropo? Je ta tok beguncev spontan ali organiziran z določenim namenom?” Sicer je naloga kristjanov ljudem v stiski, ljudem, ki bežijo pred nasiljem in vojno, pomagati. Vendar je, je prepričan kardinal, naloga politike, predvsem ZDA, da ustvarijo take razmere, da tem ljudem ne bo treba bežati.

Rode, ki je bil na Škrabčevi domačiji pred 13 leti, je pogovor sklenil z zahvalo gostitelju Janezu Škrabcu. Zahvalil se mu je za njegova prizadevanja pri podpiranju (tudi) kulture.

Več o pogovoru in VIDEO si lahko ogledate na http://www.siol.net/novice/slovenija/kardinal-rode-rad-imam-slovenijo-ki-me-ima-rada-in-slovenijo-ki-me-sovrazi-413712

Komentiraj