Ribnica

K Novi Štifti je po blagoslov prišlo več kot 2500 motorjev

12. zbor motoristov na Novi Štifti

12. tradicionalnega srečanja pri Novi Štifti se je udeležilo okrog štiri tisoč ljudi, ki so se na travnik pred cerkvico Marijinega vnebovzetja pripeljali z okrog dva tisoč petsto jeklenimi konjički.

V deželi suhe robe je v torek, 27.4.2010 močno dišalo po bencinskih hlapih. Pod tristoletnima lipama in v okolici frančiškanskega samostana pri Novi Štifti na Ribniškem je tamkajšnje društvo Motoristi za motoriste pripravilo že dvanajsti, tradicionalni blagoslov motoristov.

Blagoslov je opravil pater Niko Žvokelj, tudi sam motorist, sicer ustanovitelj društva, ki je leta 2005 dal pobudo, da bi motoristi in donatorji na njem prostovoljno zbirali denar za umrle prijatelje oziroma člane njihovih družin.

Med mašo so se spomnili tudi slovenska motorista, ki sta na dan blagoslova umrla v prometnih nesrečah pri Kočevju in Delnicah. Lani je v ta sklad pricurljajo okoli 14 tisoč evrov, današnja bera pa bo kljub recesiji zelo bogata, je povedal Pavel Hočevar, predsednik društva Motoristi za motoriste.

Doslej so pomagali že štirinajstim ljudem, razdelili pa nekaj manj kot 20.000 evrov, samo včeraj so zbrali osem tisoč evrov prispevkov in donacij. Tudi zato srečanje ni namenjeno le druženju in blagoslovu, ampak tudi solidarnosti in pomoči. Ker je društvo Motoristi za motoriste dobilo status društva v javnem interesu, jim lahko odslej namenite del dohodnine in tako pomagate žrtvam prometnih nesreč oz. njihovim svojcem.

ZVOK
Pater Žvokelj o blagoslovu
Pavel Hočevar o sredstvih

Vir: radiokrka.com in radio1.si

Komentiraj