Ribnica

Jubilejni 40. ribniški semenj odprl predsednik države Borut Pahor

40. ribniški semenj odprl predsednik države Borut Pahor
40. ribniški semenj odprl predsednik države Borut Pahor

V Ribnici je prva septembrska nedelja že 40 let rezervirana za sejem suhorobarstva in lončarstva, našo največjo etnološko sejemsko prireditev.

Ribnica – Pod okriljem turističnega društva je v nedeljo, 6. septembra 2015 v Ribnici potekal jubilejni 40. semenj suhe robe in lončarstva. Na njem je bilo mogoče kupiti dobesedno vse, od nogavic do vseh mogočih lesenih in lončarskih izdelkov, celo avtomobili in traktorji so bili na voljo.

Semenj je odprl predsednik države Borut Pahor (video na 54 min)

Semenj je odprl predsednik države Borut Pahor, ki se je ob tej priložnosti preizkusil v izdelavi viter in obodov za rešeto in si prislužil naziv modificiran izdelovalec suhe robe.

Sejem vsako leto obišče od 40 do 50 tisoč ljudi. Sodobni čas je marsikaj spremenil, a v Ribnici se trudijo, da ohranijo prvinskost in avtentičnost svojega največjega praznika. Tako suhorobarstvo kot lončarstvo ljudi na Ribniškem namreč spremljata že več kot pet stoletij.

Poudarek pa je bil vendarle na lončarstvu in zlasti na suhi robi, po čemer so Ribničani tudi znani doma in daleč po Evropi. Lesna obrt in izdelava lončarskih izdelkov sta že stoletja dodaten vir zaslužka mnogim, ki imajo veselje in smisel za delo z lesom in glino. Tudi zato so prebivalci Ribniške doline laže prebrodili različne krize z zavestjo, da je treba živeti od lastnih rok, in ne od tujih kreditov, je prepričan tamkajšnji župan Jože Levstek.

Navdušenje med obiskovalci je vzbudil predvsem slavnostni sprevod, s konjskimi vpregami in vozovi, na njih pa le tisto, kar res spada na etnološko prireditev. Na zanimiv način so predstavili suhorobarstvo in lončarstvo, kot sta bila nekoč. “Letos smo dali poudarek prvinskosti in tradiciji, osnovi ribniškega semnja, suhorobarstvu in lončarstvu. Na vozovih so lončarski mojstri na star način izdelovali lonce, obiskovalci so lahko videli, kako so včasih vozili lonce na sejem. Naložili so jih na vozove polne slame, da se lonci niso potrli. Seveda sta bila tudi dva voza s suho robo in krošnjarji ne smejo manjkati,” je o sejmu in slavnostnem tradicionalnem sprevodu povedal Marko Modrej v imenu organizatorja ribniškega sejma Turističnega društva Ribnica.

Ljudje so delovni in skromni

Semenj krepi in utrjuje kulturni, gospodarski in etnološki položaj v tem delu države. V Ribniški dolini, v katero sodijo občine Ribnica, Sodražica in Loški Potok, se z dopolnilno dejavnostjo suhe robe ukvarja približno štiristo ljudi. Da se je suhorobarska obrt obdržala kljub nizkim tržnim cenam, direktorica tamkajšnjega rokodelskega centra Polona Rigler Grm pripisuje dejstvu, da so ljudje zelo delavni in skromni. Na voljo sta zemlja in les in to je ribniški človek zmeraj potreboval, da je preživel. Dopoldne ljudje delajo v podjetjih, popoldne se ukvarjajo s suho robo in lončarstvom. Njihov način življenja je tak, da so stalno v pogonu, zato brezposelnosti v tem delu države ne poznajo, pravi Grmova.

Med prodajalci in kupci

»Tale cena je na tejle košari verjetno narobe napisana.« »No, dobru, pa dejte pet evrov manj,« je obiskovalcu odgovoril pletilec košev in posel je bil v trenutku sklenjen. Tako nekako so v nedeljo potekali pogovori med prodajalci in kupci, ki so se gnetli po ulicah Ribnice.
Vir: rtvslo.si in delo.si

Komentiraj