Ribnica

Foto&Zvok: 36. Ribniški semenj 2011 znova postregel z rekordi

Pogled z zvonika ribniške cerkve
Pogled z zvonika ribniške cerkve

Ribnica – Ribniškega semnja se vsako leto udeleži več razstavljavcev in obiskovalcev. Po ribniških ulicah je bilo tokrat že preko 500 stojnic, zadnja tri leta pa praznik suhe robe in lončarstva obišče že preko 50 – tisoč obiskovalcev.

Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, deluje že več kot 100 let, in je v zadnjem desetletju največjo tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev v Sloveniji razvilo v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi. Stojnic, s prikazom izdelovanja izdelkov iz suhe robe in gline, je bilo letos 50, na dvorišču Rokodelskega centra pa je hkrati potekal 12. Rokodelski festival, kjer je sodelovalo 65 rokodelcev iz cele Slovenije.

Semanji dan

Semanji dan se je začel s sprevodom po glavni ulici, ki je bil najštevilčnejši do zdaj, in nadaljeval s pozdravi predsednika Turističnega društva Ribnica, Jožeta Zakrajška, ribniškega župana Jožeta Levstka, župana občine Arcevia Andrea Bomprezzija, župana Žitare vasi in koroškega deželnega svetnika Jakoba Strausa, predstavnika Obrtne zbornice Zrenjanin Vladimirja Miloševa, in predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Cirila Smrkolja. Slavnostni govornik je bil tokrat visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini dr. Valentin Inzko, tudi predsednik narodnega sveta koroških Slovencev, in do pred kratkim avstrijski veleposlanik v Sloveniji.

Dr. Valentin Inzko je v svojem govoru poudaril poznanstva, ki ga vežejo na Ribnico: že od leta 1955 se pozna z družino Arko, ki je izseljena v Argentino, svojo Miklovo hišo pa je za kulturne namene podarila občini, spominja se naveze z utemeljiteljem slovenskega jezika patrom Stanislavom Škrabcem in tako dalje…

Odprtje so glasbeno in pevsko obogatili Ribniški pihalni orkester, Moški pevski zbor Lončar iz Dolenje vasi in Slovenski pevski zbor Vinko Poljanec iz avstrijske Koroške, nato pa je Klub gojiteljev športnih golobov pismonoš ‘Selec’ Kočevje – Ribnica v zrak spustil preko 200 golobov.

Zelo bogat kulturni program

Turistično društvo Ribnica je znova pripravilo zelo bogat kulturni program, ki se je odvijal v Gradu od jutra do večera.

Drugič so letos uprizorili zelo zanimive suhorobarske igre. V prvi igri so iskali suho robo v senu, v drugi so ženske v latvicah nosile vodo iz enega na drugi konec, v tretji igri pa so se doma narejene krave preizkusile v molži.  Drugič zapored so zmagali člani vasi Velike Poljane. Na svoj račun so prišli ljubitelji plesa, smeha, glasbe, od narodne, rock, etno … višek pa je bil popoldanski nastop letošnjih finalistov TV-oddaje Slovenija ima talent: Orkester harmonikarjev Pustotnik je s svojimi glasbenimi vragolijami v Grad privabil preko tisoč obiskovalcev. Svoj kamenček v mozaik semnja so dodali tudi ribniški študentje, ki so poskrbeli za številne animacije in kar v navadi je že, da se TD in RŠK na semanji dan dopolnjujeta, tako da skozi ves dan niti minuto ni dolgčas.

Izvirni so bili letos v Rokodelskem centru, kjer so pripravili nagradno igro ‘Koliko lukenj ima reta?‘ in prvič tudi tekmovanje za naziv ‘Kraljica suhe robe‘. Za laskavi naziv so se potegovale tri Ribničanke in Kočevka. Kraljica suhe robe je postala Breda Trdan iz Sušja, prva spremljevalka Darja Delač Felda iz Kočevja, druga spremljevalka pa hči zmagovalke, Tina Trdan Lovšin iz Zapotoka.

Za semanji dan živi cela Ribniška dolina

Za semanji dan živi cela Ribniška dolina, sodelovale pa so tudi ostale občine iz soseščine. Turistični ponudniki so prišli še z Gorenjske, Štajerske, Primorske in tako postaja prva septembrska nedelja v Ribnici kar Slovenija oz. Evropa v malem. Hkrati se odvija pravi festival kulinarike, saj na ta dan lahko v Ribnici okušamo gobje, divjačinske, ribje in ostale dobrote, ki jih pripravljajo domača društva. Ker jih je po navadi zgodaj zmanjkalo, so tokrat nalovili več rib, odkupili še več divjačinskega mesa, po gobe pa so odšli celo na Pokljuko.

Organizatorji so ponosni tudi na svoje predhodnike. Lansko leto so se jim poklonili s priložnostno razstavo, s katero so preleteli 35 let semnja in jo bodo redno dopolnjevali. K sodelovanju so povabili Muzej Miklova hiša in tako je mag. Marina Gradišnik s pomočjo še živečih akterjev semanjega dogajanja izbrskala še neobjavljene fotografije in označila najpomembnejše prelomnice. Razstava je bila na ogled tudi letos.

S sejmom je Turistično društvo Ribnica zaključilo letošnje zelo uspešno in bogato dogajanje:  začeli so s pomladnim koncertom Perpetuum Jazzile, v juliju in avgustu pa pripravili Grajske večere, ki so v ribniški Grad privabili preko sedem tisoč obiskovalcev.

Marko Modrej, foto Borut Šenk

VIDEO

ZVOK

Dr. Valentin Inzko
Predsednik TD Ribnica Joze Zakrajšek – 36. Ribniški semenj
Katja Grebenc o Kraljici suhe robe
Maruša Prelesnik o suhorobarskih igrah
Naključni obiskovalci 36. Ribniškega semnja

FOTO (Borut Šenk)

 

Komentiraj